wtorek, 2 czerwca 2015

Kebab z kurczaka - Shish Taouk

Mięsny wtorek

Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni ArabskiejKuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. 
Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu z Was ta nazwa kojarzy się jedynie z budkami serwującymi różnej jakości dania na wynos z tzw. kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk, czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym. 

Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage.


Kebab z kurczaka - Shish Taouk



Składniki

  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka
Kebab z kurczaka - Shish Taouk

Przygotowanie: 



W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej godzinę do trzech w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce. Następnie luźno nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym. 


Kebab z kurczaka - Shish Taouk

Smacznego!

V Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...