Sałatka ziemniaczana ze szparagami i jajkiem
1.6.15
2
Banalne
,
bez glutenu
,
danie wegetariańskie
,
jajka
,
Kulinaria
,
sałatka
,
szparagi
,
Szybkie (do pół godziny)
,
ziemniaki
Dziś razem z Malwiną postanowiłyśmy przygotowałyśmy sałatkę ziemniaczaną ze szparagami i jajkiem z jednego przepisu. Sałatka okazała się bardzo smaczna i idealnie nadaje się na przekąskę o każdej porze dnia, możecie podać ja na imprezie, ale równie dobrze spakować do zabrania do pracy.
Składniki:
- 300g młodych ziemniaków
- duży pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- 1 mała czerwona cebula
- parmezan
- pieprz
- 40ml oliwy z oliwek extra virgin
- 40ml octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Szparagi ugotować, najlepiej na parze. Jajka ugotować na półtwardo.
Składniki winegretu dokładnie wymieszać, najlepiej w niewielkim, szczelnie zakręcanym słoiczku, aż wszystkie składniki się połączą.
W dużej misce wymieszać ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, szparagi i cebulę pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość zalać sosem winegretem i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, położyć na niej jajka pokrojone w ćwiartki, oprószyć pieprzem i parmezanem. Podawać.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie. Zrobię ją na bank.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest prosta, smaczna i sycąca :)
Usuń