Jajka sadzone na porach
Dziś przedstawiam kolejne śniadaniowe danie, które bez pośpiechu przygotowuję w leniwe niedzielne poranki. Już kiedyś pokazywałam jajka z porami i łososiem zapiekane w kokilkach, dziś postanowiłam przygotować prostszą wariację tego dania nie wymagającą zapiekania. Jajka sadzone na porach stanowią idealne połączenie, a bekon dodaje całości charakterystycznego smaku i chrupkości. Dlatego też postanowiłam połączyć te trzy składniki dzięki czemu powstało bardzo smaczne i sycące danie. Polecam!
Składniki:
- 3-4 pory
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
- 4 plastry bekonu
- 4 jajka
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło. Pory pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Smażyć do czasu aż pory zmiękną, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody i poddusić pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie plastry bekonu mocno zgrilować aż będą przypieczone i chrupiące. Pokroić je w kostkę i dodać do usmażonych porów, wymieszać aby warzywa dobrze połączyły się z mięsem. Następnie rozgarnąć pory w czterech miejscach i wbić tam jajka. Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kilka minut, aż białka się zetną. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.