Kebab z kurczaka - Shish Taouk
2.6.15
0
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
finger food
,
grill
,
grillowanie
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
mięso
,
piknik
Mięsny wtorek
Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej. Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka.
Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu z Was ta nazwa kojarzy się jedynie z budkami serwującymi różnej jakości dania na wynos z tzw. kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie. Kebab to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie Shish taouk, czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest nadziewany na szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.
Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3-4 wyfiletowane udka z kurczaka
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszać paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej godzinę do trzech w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce. Następnie luźno nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.