piątek, 19 czerwca 2015

Ryba z szafranowym ryżem

Kuchnia arabska pochłonęła mnie na dobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna. Dziś postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym przepisem na rybę z ryżem szafranowym. Ryba jak ryba, natomiast ryż jest fenomenalny - polecam!


Ryba z szafranowym ryżem

Składniki:
  • 200-250g białej ryby np. dorsz
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1 łyżka nasion kminu
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta szafranu
  • 3/4 kubka ryżu
  • 250ml bulionu rybnego
  • oliwa 
  • masło do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz

Ryba z szafranowym ryżem

Przygotowanie:


Rybę umyć i pokroić na kawałki wielkości kęsa, przełożyć do miski, skropić oliwą, oprószyć sumakiem i delikatnie wymieszać. Odstawić.
Na suchej patelni uprażyć kmin, aż zacznie wydobywać aromat, dodać oliwę, a gdy ta się rozgrzeje, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać kurkumę, szafran i ryż i smażyć przez kilka minut. Wlać bulion i zagotować, dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut lub do czasu aż ryż będzie miękki, w razie potrzeby podlewać wodą. Dodać pietruszkę, doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim rybę, po kilka minut z każdej strony.
Ryż układać na talerzach, na nim położyć rybę, posypać pietruszką i natychmiast podawać.


Ryba z szafranowym ryżem

Smacznego



V Festiwal Kuchni Arabskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...