wtorek, 16 czerwca 2015

Wołowina z marchewką i groszkiem

Mięsny wtorek

W związku z trwającym w tym miesiącu Festiwalem Kuchni Arabskiej, staram się wyszukiwać przepisy z tej kuchni, które mogę przygotować na co dzień. Są to zarówno śniadania, przekąski jak i dania główne. Jedną z takich potraw jest wołowina z marchewką i groszkiem. W oryginalnym przepisie pochodzącym z książki "Kuchnia arabska" M. S. Bsisu, była to jagnięcina, ale ponieważ K. za nią nie przepada, zastąpiłam ją wołowiną. Wyszedł z tego bardzo smaczny i pożywny obiad, choć jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ponieważ to mięso, aby było miękkie, musi się dość długo gotować. Samo przygotowanie dania nie jest jednak zbyt skomplikowane, a w czasie duszenia trzeba je tylko od czasu do czasu zamieszać. 

Wołowina z marchewką i groszkiem

Składniki:
  • 500g wołowiny (lub jagnięciny) 
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-7 ziarenek czarnego pieprzu
  • 4 marchewki
  • 1,5 szklanki mrożonego groszku
  • puszka krojonych pomidorów (400g)
  • przecier pomidorowy (300ml)
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia


Wołowina z marchewką i groszkiem

Przygotowanie:


Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej mięso z posiekaną cebulą i rozgniecionym czosnkiem. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Dodać ziele angielskie i pieprz, zalać niewielką ilością wrzątku, tak aby zakrył mięso i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać marchewkę pokrojona w plasterki, pomidory z puszki i przecier pomidorowy, doprawić solą, dokładnie wymieszać i dusić przez kolejne 30-45 minut lub do czasu aż mięso i marchewka będą miękkie, zamieszać od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut z uchyloną pokrywką, aby sos zgęstniał. Podawać przybrane natką pietruszki z ryżem lub chlebkiem.

Wołowina z marchewką i groszkiem

Wołowina z marchewką i groszkiem

Smacznego!



V Festiwal Kuchni Arabskiej

2 komentarze:

  1. Fajna propozycja na mięsny dzionek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki jest Twój sposób na wybór najlepszej wołowiny w sklepie? Czy metoda: dużo kawałków z "marmurkami" (cienkie żyłki tłuszczyku jako wyznacznik, że mięso jest bardziej miękkie)? Dzięki za opinię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...