niedziela, 30 sierpnia 2015

Lahmacun - turecka pizza

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka, Malwina, Shinju, Emilia, Zuzia i Sianko

Lahmacun - turecka pizza

Składniki

Ciasto:
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 100ml ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50ml oliwy
  • 50ml wody

Farsz:
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • czerwona papryka
  • sok z cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 spory pomidor
  • 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól, pieprz

Sos Czosnkowy:
  • 200ml jogurtu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Lahmacun - turecka pizza

Przygotowanie

Ciasto:

Drożdże z cukrem rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę oraz drożdże, dokładnie wymieszać i wyrabiać aż ciasto się sklei, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Lahmacun - turecka pizza

Farsz:

W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł.

Sos czosnkowy:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły.

Przygotowanie lahmacuna:

Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia. 

Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.

Lahmacun - turecka pizza

Lahmacun - turecka pizza

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...