Lahmacun - turecka pizza
30.8.15
2
baranina
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
finger food
,
kuchnia turecka
,
Kulinaria
,
mięso
,
piknik
,
skomplikowane
Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka, Malwina, Shinju, Emilia, Zuzia i Sianko.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 100ml ciepłej wody
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 50ml oliwy
- 50ml wody
Farsz:
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 3 łyżeczki suszonej mięty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- czerwona papryka
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 spory pomidor
- 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną)
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz
Sos Czosnkowy:
- 200ml jogurtu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże z cukrem rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody. Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dokładnie wymieszać. Dodać olej i wodę oraz drożdże, dokładnie wymieszać i wyrabiać aż ciasto się sklei, następnie ugniatać przez kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Farsz:
W międzyczasie dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, paprykę, zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i oliwę. Następnie dodać pomidora i ponownie zmiksować. Rozgrzać patelnie i wrzucić na nią mięso mielone chwilę przesmażyć po czym dodać zmiksowaną masę cebulową. Smażyć przez kilkanaście minut lub do czasu aż mięso będzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł.
Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły.
Przygotowanie lahmacuna:
Piekarnik nagrzać do 250 stopni.
Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec przez kilka minut (do czasu aż brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia.
Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym.
Smacznego!
Ciekawy Ci wyszedl ;))
OdpowiedzUsuńA jaki pyszny :)
Usuń