Turecka zupa z czerwonej soczewicy
27.8.15
3
Banalne
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia arabska
,
kuchnia turecka
,
Kulinaria
,
soczewica
,
zupa
Płynne czwartki
Od dość dawna na blogu nie było zupy, a dziś w związku z wciąż trwająca akcją kulinarną - kuchnia turecka chciałabym zaproponować Wam bardzo prostą i jednocześnie niezwykle smaczną zupę z czerwonej soczewicy. Przepis na tą zupę znalazłam na stronie eCurry.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta płatków chilli (do smaku)
- szklanka czerwonej soczewicy (150g)
- 1 łyżeczka soli
- 750-1000ml wody
- 1,5 łyżki suszonej mięty
- pieprz
- szczypta sumaku (do smaku)
- kilka listków świeżej mięty do przybrania
Przygotowanie: .
W garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, przesmażyć na nim pokrojona w drobna kostkę cebulę i starta na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodać paprykę, kumin, płatki chili i koncentrat pomidorowy - wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Dodać soczewice i sol, dokładnie wymieszać i dolać wodę. Przykryć i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować do czasu aż soczewica będzie miękka, około 30 minut. Zupę można zmiksować lub zostawić taką jaka jest, z kawałkami ugotowanej soczewicy. Dodać pokruszone listki mięty i sumak (zostawić nieco do przybrania), przybrać świeżymi listkami mięty i od razu podawać. Jeżeli wolicie krem, to zupę należy najpierw zmiksować, a następnie dodać miętę i sumak. Podawać gorącą.
Smacznego!
Pychota! Sądząc po składnikach, bardzo aromatyczna zupka :D
OdpowiedzUsuńO tak! I nawet zazarty miesozerca zajadal ja ze smakiem i z dokladka :)
Usuńświetna, pozywna zupa pełna smaku!
OdpowiedzUsuń