poniedziałek, 14 września 2015

Makaron z sosem paprykowym



Sezon na papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina


makaron z sosem paprykowym

Składniki
  • 4 czerwone papryki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • 250-300g ulubionego makaronu (u mnie spaghetti)

spaghetti z sosem paprykowym

Przygotowanie


Papryki upiec w piekarniku, aż będą miękkie (około 30 minut w 180 stopniach, w połowie czasu można je odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. 
Upieczoną i obraną paprykę i przesmażoną cebulę dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, lekko podgrzewać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką (słodką i ostrą) oraz płatkami chilli. Chwilę gotować, aby sos zgęstniał, dodać makaron, wymieszać aby pokrył się sosem i natychmiast podawać.



Smacznego!

 Wegetariański obiad V

4 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko co paprykowe, więc idealny przepis :)
    Zapraszam do mnie :) http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega proste danie, a na talerzu prezentuje się wyśmienicie :) Jesteś sponsorką mojego dzisiejszego obiadu :) Pozdrawiam i zapraszam też na mojego bloga!

    http://gotowanieekonomiczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaronowe love! :D Uwielbiam takie sosiki do spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...