Makaron w sosie dyniowym
30.10.15
3
danie główne
,
danie wegetariańskie
,
dynia
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
makaron
,
Philadelphia
,
Szybkie (do pół godziny)
Wege piątek
Dynia, dynia, dynia. Sezon na dynie trwa. Możliwe, że macie już dość tych dyniowych dań, ale już niedługo, bo w przyszłym miesiącu będzie tu bardzo egzotycznie i orientalnie. Dziś jednak jeszcze raz, już właściwie na pożegnanie sezonu dyniowego, wraz z Gin, Mirabelką, Mopsem, Zuziąpostanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić makaron w sosie dyniowym. Makaron okazał się pyszny, a sos z dyniowego pure niezwykle kremowy, aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Gorąco wszystkim polecam!
Składniki:
- 250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- kubek pure z dyni
- kubek bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżka serka Philadelphia
- duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku)
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta kurkumy
- szczypta szałwii
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej i/lub masło do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić.
W rondlu rozgrzać oliwę z masłem przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę i drobno posiekaną szalotkę. Dodać pure z dyni i bulion warzywny, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu prze kilka minut. Dodać przyprawy - słodką paprykę, pieprz kajeński, szałwię, gałkę muszkatołową i czarny pieprz, dodać serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Gotować przez kolejne kilka minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dosolić. Dodać makaron, wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i podgrzał. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Mmm, smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńO tak, było pyszne! :) Chyba będę robić częściej, bo ten sos był rewelacyjny! :)
UsuńMuszę wypróbować. W takim wydaniu jeszcze dyni nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń