wtorek, 24 listopada 2015

Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping

Mięsny wtorek

Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki wieprzowe po tajsku są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne lub przekąska/przystawka.


szaszłyki, szaszłyki po tajsku, kuchnia tajska,

Składniki
  • 2 ząbki czosnku wycisniete przez praske
  • garsc świeżej kolendry drobno posiekanej
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka lekkiego sosu sojowego
  • 100ml mleka kokosowego
  • 60ml oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm)

szaszłyki, szaszłyki po tajsku, kuchnia tajska,

Przygotowanie


W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie mięso (po dwa kawałki), następnie grillować po kilka minut (2-3) z każdej strony. Podawać np. ze smażonymi kiełkami fasoli lub ulubioną surówką.


szaszłyki, szaszłyki po tajsku, kuchnia tajska,

Smacznego!

Kuchnia tajska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...