Stir-fry z kiełków fasoli
23.11.15
3
bez glutenu
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kiełki fasoli
,
kuchnia tajska
,
Kulinaria
,
marchewka
,
pędy bambusa
,
sałatka
Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków fasoli. To stir-fry (potrawa przygotowana w specyficzny sposób - smażenie z jednoczesnym, ciągłym mieszaniem) jest niesamowicie świeże, aromatyczne i chrupiące. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Polecam!
Składniki:
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 marchewka pokrojona w zapałki
- 0,5 szklanki pędów bambusa pokrojonych w zapałki
- 450g kiełków fasoli
- 0,5 łyżeczki soli
- duża szczypta białego pieprzu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 0,5 łyżki oleju sezamowego
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i imbir i smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nie przypalić czosnku! Dodać marchewkę i pędy bambusa, smażyć ciągle mieszając (stir-fry) przez kilka minut. Dodać kiełki fasoli, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne kilka minut, do czasu aż kiełki będą ciepłe. Polać sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego!
mniam! chętnie bym zjadła takie danie :)
OdpowiedzUsuńTo nic tylko gotować, bo danie jest pyszne :)
UsuńBardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuń