Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping
Mięsny wtorek
Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki wieprzowe po tajsku są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne lub przekąska/przystawka.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku wycisniete przez praske
- garsc świeżej kolendry drobno posiekanej
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka lekkiego sosu sojowego
- 100ml mleka kokosowego
- 60ml oliwy
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm)
Przygotowanie:
W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować patyczki do szaszłyków i nadziewać na nie mięso (po dwa kawałki), następnie grillować po kilka minut (2-3) z każdej strony. Podawać np. ze smażonymi kiełkami fasoli lub ulubioną surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.