piątek, 22 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczano - porowa

Wege piątek


Zapiekanka ziemniaczano - porowa to smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, które może stanowić dodatek do mięs, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Jej przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale zdecydowanie jest tego warta. Polecam Wam wypróbować tę zapiekankę, ponieważ  wg mnie połączenie ziemniaków z porami jest idealne, podobnie jak w zupie ziemniaczano - porowej
Jeżeli jesteście ciekawi innych wersji takiej ziemniaczanej zapiekanki to zajrzyjcie do Malwiny lub Emilii po ich propozycje. 

zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka ziemniaczano - porowa, gratin ziemniaczano - porowe,

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 pory
  • 150ml śmietany
  • 150ml mleka
  • listek laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kawałek żółtego sera
  • szczypta ostrej papryki

zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka ziemniaczano - porowa, gratin ziemniaczano - porowe,

Przygotowanie


Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i chwilę obgotować w dobrze posolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.

W międzyczasie do niedużego garnka wlać śmietanę, mleko, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu i gałkę muszkatołową, sól, lekko podgrzewać, aby aromaty się połączyły.  

Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, tak aby częściowo na siebie zachodziły. Posypać porami pokrojonymi w cienkie plasterki. Zalać niewielką ilością mleka i śmietany. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, porów i ponownie ziemniaki. Zalać mlekiem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-45 minut. Po tym czasie zdjąć folię, ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Zapiekać przez kolejne 15-20 minut. 


zapiekanka ziemniaczana, zapiekanka ziemniaczano - porowa, gratin ziemniaczano - porowe,

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszna zapiekanka (mimo tego, że nie przepadam za porem) ;)dodatkowo dodałam 100 g masła, na połowie trochę poddusilam pory a drugą część wyłożyłam na spód naczynia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ze zapiekanka smakowala :) A przepisy sa po to, aby je modyfikowac i dostosowywac do wlasnego smaku :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...