piątek, 5 lutego 2016

Tarta z marchewką

Wege piątek


Przeglądając bloga W kuchni wieczorem trafiłam na wspaniały przepis na tartę z marchewka, a ponieważ uwielbiam marchewkę ten pomysł strasznie mi się spodobał. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe ciasto francuskie, natomiast efekt jest rewelacyjny - przepyszna, słodka marchewka na kruchym cieście smakuje wspaniale. Polecam!


tarta, tarta warzywna, tarta z marchewka, odwrócona tarta z marchewka,



Składniki:
  • 5-6 marchewek przekrojonych wzdłuż na pół (lub tyle aby pokryły dno waszego naczynia)
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • ciasto francuskie (gotowe)


tarta, tarta warzywna, tarta z marchewka, odwrócona tarta z marchewka,

Przygotowanie:


Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchewki i tymianek i smażyć, aż się przyrumienia i lekko zmiękną. Dodać miód i smażyć jeszcze przez chwile aż się skarmelizują, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ciastem francuskim, docisnąć, a boki obciąć i zawinąć do wewnątrz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.


tarta, tarta warzywna, tarta z marchewka, odwrócona tarta z marchewka,



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pyszna tarta! Uwielbiam połączenie marchewki z miodem i tymiankiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, byla rewelacyjna! I wlasnie najbardziej smakowala mi na niej marchewka ;)

      Usuń
  2. Mmm, ta skarmelizowana marchewka wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...