Tarta z marchewką
Wege piątek
Przeglądając bloga W kuchni wieczorem trafiłam na wspaniały przepis na tartę z marchewka, a ponieważ uwielbiam marchewkę ten pomysł strasznie mi się spodobał. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe ciasto francuskie, natomiast efekt jest rewelacyjny - przepyszna, słodka marchewka na kruchym cieście smakuje wspaniale. Polecam!
Składniki:
- 5-6 marchewek przekrojonych wzdłuż na pół (lub tyle aby pokryły dno waszego naczynia)
- łyżka masła
- łyżka miodu
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- ciasto francuskie (gotowe)
Przygotowanie:
Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchewki i tymianek i smażyć, aż się przyrumienia i lekko zmiękną. Dodać miód i smażyć jeszcze przez chwile aż się skarmelizują, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ciastem francuskim, docisnąć, a boki obciąć i zawinąć do wewnątrz. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzieki! :)
UsuńPyszna tarta! Uwielbiam połączenie marchewki z miodem i tymiankiem :)
OdpowiedzUsuńO tak, byla rewelacyjna! I wlasnie najbardziej smakowala mi na niej marchewka ;)
UsuńMmm, ta skarmelizowana marchewka wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakowała ;)
Usuń