Kefta Mkaouara
30.6.16
7
Czasochłonne (ponad godzina)
,
jajka
,
klopsiki
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
mięso
,
mięso mielone
,
pulpety
,
tajine
,
wolnowar
,
wołowina
czyli marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkami.
Dziś jest ostatni dzień trwającego przez cały czerwiec Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanego przez Malwine z bloga Filozofia Smaku. Z tej okazji wspólnie z Anią postanowiłyśmy przygotować tradycyjne marokańską keftę - aromatyczne klopsiki w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem jajek to fantastyczne połączenie, które mam nadzieje również Wam przypadnie do gustu;)
Składniki:
Na klopsiki
- 400g mielonej wołowiny
- 1 mała cebula drobniutko posiekana
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzy kajeńskiego
- 1 łyżeczka soli
- 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (można użyć świeżej)
- garść bułki tartej
- 1 jajko
Na sos
- 1 średnia cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego
- sól, pieprz
- kolendra i/lub pietruszka do przybrania
- 3-4 małe jajka kurze lub przepiórcze
Przygotowanie:
Klopsiki:
W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Odstawić. W czasie gdy sos będzie się gotował uformować niewielkie pulpeciki - wielkoćci orzecha włoskiego.
Sos:
Na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać z cebulą, uważać, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Dodać pomidory, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Przełożyć do naczynia tagine. W sosie ułożyć pulpeciki w pewnej odległości od siebie. Tagine przykryć i gotować przez około 45 minut (na płycie elektrycznej ustawionej na 2-3) lub do czasu aż pulpeciki nie będą surowe w środku. Pod koniec gotowania do gotującego się sosu delikatnie wbić jajka (Lepiej użyć jajek przepiórczych lub bardzo małych jajek kurzych, ewentualnie odlać ze zwykłych jajek nieco białka). Naczynie ponownie przykryć i gotować aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji.
Pulpeciki można także zapiekać w naczyniu do tagine lub innym żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Danie to można również przygotować tradycyjnie na palniku, na głębokiej patelni lub rondlu z grubym dnem - gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszać.
Podawać z ryżem, kuskusem, lub ulubionym pieczywem.
Smacznego!
To musi być prawdziwie obłędne, aromatyczne i jeszcze ten dodatek jajek, nietypowo jak do klopsików.
OdpowiedzUsuńMoże nietypowo, ale smakuje fantastycznie - idealne na niedzielny "brunch" czyli śniadanie w porze lunchu ;)
UsuńUwielbiam kuchnię z tych rejonów. Zawsze myślałam, że trzeba miliona przypraw, by uzyskać te unikalne smaki, a tymczasem przepis nie jest wcale taki trudny! Ekstra!
OdpowiedzUsuńMysle, ze wszystko wydaje sie trudne, zanim sie do tego nie zabierzemy, a pozniej okazuje sie ze wcale nie bylo tak zle;) Ja mam cala szafke przypraw, ale akurat to danie wymaga zaledwie kilku podstawowych przypraw, a jest neisamowicie smaczne :) Polecam jezeli lubisz kuchnia arabska! :)
UsuńPycha! Kocham klopsiki, sos pomidorowy i aromatyczne przyprawy - trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńI do tego jeszcze jajko... mmm - super, koniecznie polecam wyprobowac! :)
UsuńCzesc Aniu, bardzo przepraszam, ale umknely mi gdzies te pomidory w skladnikach ;) Juz poprawilam, to powinna byc puszka krojonych pomidorow. Dziekuje za czujnosc i zwrocenie uwagi :) Pozdrawiam i mam nadzieje ze danie bedie ci smakowalo :)
OdpowiedzUsuń