czwartek, 30 czerwca 2016

Kefta Mkaouara


czyli marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkami.
Dziś jest ostatni dzień trwającego przez cały czerwiec Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanego przez Malwine z bloga Filozofia Smaku. Z tej okazji wspólnie z Anią postanowiłyśmy przygotować tradycyjne marokańską keftę - aromatyczne klopsiki w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem jajek to fantastyczne połączenie, które mam nadzieje również Wam przypadnie do gustu;) 

marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkiem


Składniki:

Na klopsiki
  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula drobniutko posiekana
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,25 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzy kajeńskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej)
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (można użyć świeżej)
  • garść bułki tartej
  • 1 jajko
Na sos
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego
  • sól, pieprz
  • kolendra i/lub pietruszka do przybrania
  • 3-4 małe jajka kurze lub przepiórcze

marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkiem

Przygotowanie:

Klopsiki:

W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Odstawić. W czasie gdy sos będzie się gotował uformować niewielkie pulpeciki - wielkoćci orzecha włoskiego.

Sos:

Na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy i dokładnie wymieszać z cebulą, uważać, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Dodać pomidory, wymieszać i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Przełożyć do naczynia tagine. W sosie ułożyć pulpeciki w pewnej odległości od siebie. Tagine przykryć i gotować przez około 45 minut (na płycie elektrycznej ustawionej na 2-3) lub do czasu aż pulpeciki nie będą surowe w środku. Pod koniec gotowania do gotującego się sosu delikatnie wbić jajka (Lepiej użyć jajek przepiórczych lub bardzo małych jajek kurzych, ewentualnie odlać ze zwykłych jajek nieco białka). Naczynie ponownie przykryć i gotować aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji.
Pulpeciki można także zapiekać w naczyniu do tagine lub innym żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Danie to można również przygotować tradycyjnie na palniku, na głębokiej patelni lub rondlu z grubym dnem - gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszać.
Podawać z ryżem, kuskusem, lub ulubionym pieczywem.

marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkiem

Smacznego!

Kuchnia arabska przepisy

6 komentarzy:

  1. To musi być prawdziwie obłędne, aromatyczne i jeszcze ten dodatek jajek, nietypowo jak do klopsików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nietypowo, ale smakuje fantastycznie - idealne na niedzielny "brunch" czyli śniadanie w porze lunchu ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam kuchnię z tych rejonów. Zawsze myślałam, że trzeba miliona przypraw, by uzyskać te unikalne smaki, a tymczasem przepis nie jest wcale taki trudny! Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze wszystko wydaje sie trudne, zanim sie do tego nie zabierzemy, a pozniej okazuje sie ze wcale nie bylo tak zle;) Ja mam cala szafke przypraw, ale akurat to danie wymaga zaledwie kilku podstawowych przypraw, a jest neisamowicie smaczne :) Polecam jezeli lubisz kuchnia arabska! :)

      Usuń
  3. Pycha! Kocham klopsiki, sos pomidorowy i aromatyczne przyprawy - trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I do tego jeszcze jajko... mmm - super, koniecznie polecam wyprobowac! :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...