poniedziałek, 27 czerwca 2016

Tradycyjny hummmus


Bardzo lubię hummus i swego czasu często go kupowałam i jadłam jako przekąskę ze szkockimi ciasteczkami owsianymi. Było tak do czasu, gdy zorientowałam się jak banalnie prosty jest w przygotowaniu hummus. Jedynym niezbędny składnikiem, dodatkiem do tej pasty z ciecierzycy jest tahina, czyli pasta sezamowa. Można ją kupić, ale równie dobrze można ją przygotować samodzielnie. Przepis na tradycyjny hummus miałam dodać już dawno temu, ale jakoś zwyczajnie się nie składało, zazwyczaj znikał zanim zdążyłam mu zrobić zdjęcie ;). W końcu jednak, korzystając z Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowiłam się zmobilizować, przygotować hummus, zrobić mu zdjęcie i podać na niego przepis. Dziś przedstawiam Wam wersję tradycyjną - podstawową, ale z pewnością pojawią się jeszcze inne odmiany hummusu z różnymi dodatkami. 
Hummus to świetna przekąska lub przystawka, idealnie nadaje się do jedzenia ze świeżymi warzywami lub chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową.


hummus, tradycyjny hummus, arabski hummus, kuchnia arabska,



Składniki
  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty sezamowej - tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól

hummus, tradycyjny hummus, arabski hummus, kuchnia arabska,

Przygotowanie


Ciecierzycę odsączyć, wodę zachować.
Ciecierzyce wsypać do miksera, dodać pastę sezamową (tahinę), czosnek, sok z cytryny, kmin, pieprz kajeński, szczyptę soli i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli hummus jest zbyt suchy dodać odrobinę wody z ciecierzycy i/lub sok z cytryny (do smaku) lub nieco więcej oliwy. Hummus nie powinien być zbyt płynny, ani zbyt suchy, powinien mieć konsystencję gestej smietany.
Hummus przełożyć do miseczki, przybrać oliwą, szczyptą pieprzu kajeńskiego, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i/lub natką pietruszki. 

hummus, tradycyjny hummus, arabski hummus, kuchnia arabska,

Smacznego!

Kuchnia arabska przepisy  Przekąski kibica na Euro 2016

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pastę tahini i od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia hummusu, słyszałam, że jest przepyszny! Chyba czas w końcu się za to zabrać, bo wygląda fantastycznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas! To jest świetna przekąska, idealny do świeżych, młodych warzyw! :)

      Usuń
  2. Lubię hummus, zwykle dodaję do niego jeszcze papryczkę chilli, żeby był pazur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobry pomysł, z pewnością na blogu pojawią się jeszcze inne wersje tej pasty ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...