wtorek, 12 lipca 2016

Szwedzka kanapka z krewetkami

Dzis wracam do klimatów skandynawskich - Skandynawskie Lato i zapraszam na fantastyczną, szwedzką kanapkę z krewetkami. Jest to sztandarowe danie tego kraju i koniecznie polecam je wypróbować, bo jest bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i sycące.
Przygotowałam te kanapki w dwóch wersjach, na jednej położyłam krewetki na sosie koperkowym, a na drugiej najpierw dodałam krewetki do sosu, wymieszałam je z nim i dopiero położyłam na kanapce i muszę przyznać, że ta wersja bardziej mi smakowała ;)


kanapka z krewetkami


Składniki:
  • 100-150g ugotowanych, małych krewetek
  • 1 jajko ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki majonezu
  • sok z cytryny (do smaku)
  • koperek
  • sałata
  • pieczywo
  • sól, pieprz

kanapka z krewetkami

Przygotowanie:


W niewielkiej miseczce przygotować sos: wymieszać majonez z sokiem z cytryny i koperkiem, doprawić do smaku salą i pieprzem.
Pieczywo posmarować masłem, ułożyć na nim sałatę i jajko, nałożyć sporą ilość sosu, a na nim ułożyć krewetki i przybrać koperkiem. 
Druga wersja - krewetki dodać do sosu majonezowo - koperkowego, dokładnie wymieszać i takie kłaść na kanapkę.

kanapka z krewetkami

Smacznego!

Skandynawskie lato 2016

5 komentarzy:

  1. Jaki cudowny przepis. Nigdy nie jadłam pasty z krewetek, a to jest świetny pomysł. :)
    Zapraszam na swój blog kulinarny   https://www.facebook.com/Jaglusia-1607260202937464/

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że jesteś fanką krewetek, podobnie jak mój mąż. Ja w sumie też je lubię. A propos skandynawskich specjałów z jej udziałem, to robiłam kiedyś skagenrorę - pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubie, szczegolnie takie swiezutkie, soczyste :)
      W sumie te krewetki wymieszane z sosem to jest ta skagenrora ;) bardzo dobre :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...