Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski
6.9.16
4
bakłażan
,
bez glutenu
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
papryczka chilli
,
papryka
,
skomplikowane
,
ziemniaki
Jesień zbliża się nieubłaganie, ale ja lubię tę porę roku, ponieważ niesie ona z sobą mnóstwo wspaniałych darów - cudownych warzyw. Dziś postanowiłam to maksymalnie wykorzystać i przygotowałam papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski. Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan.
Do tej pory na blogu pojawiło się już kilka przepisów na faszerowana paprykę, może któryś z nich również przypadnie Wam do gustu: Domla - papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym, Papryka faszerowana pieczarkami oraz Papryka faszerowana fetą,
Do tej pory na blogu pojawiło się już kilka przepisów na faszerowana paprykę, może któryś z nich również przypadnie Wam do gustu: Domla - papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym, Papryka faszerowana pieczarkami oraz Papryka faszerowana fetą,
Faszerowana paprykę na sposób indyjski przygotowałam wraz z Mirabelka w związku z akcją wspólnego faszerowania sezonowych warzyw.
PS. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę coś ugotować, to jest już ciemno! A ja nie jestem jeszcze przygotowana do robienia zdjęć po ciemku ;(
Składniki:
- 2 kolorowe papryki
- 400g ziemniaków
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5cm świeżego imbiru
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 nieduży bakłażan
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować al dente (10-15 minut). Odcedzić i przestudzić. Gdy ziemniaki przestygną pokroić w kostkę wielkości około 1cm.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć bakłażana pokrojonego w kostkę wielkości około 1cm do czasu aż oberżyna będzie mocno przyrumieniona. Bakłażana zdjąć z patelni.
Na patelnię dodać ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć je aż będą złote ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.
Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli zmiksować na pastę z dodatkiem 4 łyżek wody.
Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy i przesmażyć na niej nasiona kminu rzymskiego i czarnuszkę. Po chwili dodać kurkumę, mieloną kolendrę i kmin rzymski i przesmażyć kilkanaście sekund. Dodać masę cebulową i smażyć ciągle mieszając do czasu aż cebula lekko zbrązowieje.
Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana, doprawić solą i pieprzem oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła.
Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni.
Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką wydrążyć białe błonki i napełnić je farszem. Papryki delikatnie ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 45 minut lub do czasu aż papryka będzie miękka.
Gdy papryka będzie upieczona skropić niewielką ilością soku z cytryny, przybrać kolendrą i podawać.
Smacznego!
widzę tu coś dla mnie,pyszna !
OdpowiedzUsuńSwietnie! Bardzo sie ciesze i polecam:) Lubisz papryke, ziemniaki i baklazana, czy po prostu kuchnie indyjska?
UsuńNaprawdę interesujący ten farsz. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i aromatyczny:) Ja dziekuje za akcje i czekam na kolejne :)
Usuń