piątek, 28 października 2016

Sałatka z kurczaka z dynią 

Pomysł na sałatkę z kurczaka z dynią wyszedł od K, który wypatrzył gdzieś coś podobnego. Ponieważ mięsko musi być obowiązkowo, natomiast pieczona dynia, czy też inne pieczone warzywa, są jednym z naszych ulubionych form ich podania, stąd pomysł na taką właśnie sałatkę. Moim zdaniem sałatka z dynią i kurczakiem wygląda bardzo elegancko, można zaserwować ją na jednym dużym talerzu, aby każdy częstował się niewielką ilością, lub podać indywidualne porcje na mniejszych talerzach. 
Sałatka z kurczaka z pieczoną dynią bardzo nam zasmakowała i doszliśmy do wniosku, że musimy częściej przygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie! 

sałatka z dynią i kurczakiem



Składniki:

Mięso
  • pierś z kurczaka
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • pół papryczki chilli
  • sól, pieprz
Dynia:
  • nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa)
  • oliwa
  • słodka i ostra papryka (lub płatki chilli)
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • czerwona cebula
  • kilka ząbków czosnku
Sałatka:

  • rukola
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek
  • kawałeczek fety
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz


sałatka z dynią i kurczakiem

Przygotowanie:

Dynia:

Dynię obrać ze skórki i pozbawić pestek, pokroić w średniej wielkości kostkę. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wysypać dynie, skropić ją oliwą, posypać solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką i tymiankiem, wymieszać, aby dynia pokryła się oliwą i dodatkami. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrane ze skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozciapciana. 

Mięso:

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, delikatnie rozbić lub przekroić na pół, aby kawałki nie były zbyt grube.
W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, papryczkę chilli drobno posiekaną oraz sól i pieprz. 
Pierś kurczaka zalać tak przygotowaną marynatą i odstawić na kilkanaście minut. Kurczaka smażyć na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym w czasie gdy dynia będzie prawie miękka. 

Sałatka:

W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem

Na talerzu ułożyć rukolę, na nią wyłożyć upieczoną dynie (można też dodać upieczoną cebulę i/lub ząbki czosnku), pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół. Skropić przygotowanym sosem z oliwy.
Usmażonego kurczaka pokroić na plastry grubości około centymetra i ułożyć go na sałacie. Kurczaka można skropić pozostałą częścią sosu. 

sałatka z dynią i kurczakiem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...