Śniadaniowa quesillada
29.10.16
0
awokado
,
Banalne
,
bekon
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
jajka
,
Kulinaria
,
śniadanie
,
tortilla
Na weekendowe śniadanie polecam bardzo proste, smaczne i nieco inne danie - quesilladę, czyli zapieczoną tortillę, a ponieważ jest śniadaniowa nafaszerowałam ją składnikami najczęściej serwowanymi na śniadanie - bekonem, jajkiem i awokado. Danie jest bardzo smaczne i pożywne, po zjedzeniu takiej śniadaniowej quesillady będziecie czuć się najedzeni przez wiele godzin. Polecam!
Składniki:
- 1 tortilla (pszenna lub kukurydziana)
- kilka plastrów zgrilowanego bekonu
- awokado
- 1 nieduże jajko
Przygotowanie:
Na nagrzanym grillu elektrycznym (można też na zwykłej patelni, jednak grill jest wygodniejszy, bo tortilla zapieka się od razu z obu stron, na patelni trzeba ja ostrożnie przewrócić, aby podpiekła się z obu stron) położyć tortillę, ułożyć na niej już podpieczony bekon, awokado, a następnie delikatnie wbić jajko, aby się nie rozlało i nie wypłynęło z tortilli, posolić i popieprzyć do smaku. Tortillę złożyć na pół (rogi placka można lekko zagiąć do środka, zapobiegnie to wylewaniu się jajka) i zapiekać przez kilka minut - do czasu aż jajko się zetnie. Natychmiast podawać. Opcjonalnie można polać ulubionym sosem - u mnie ostry sos sriracha, który idealnie komponuje się z jajkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.