Sałatka z kurczaka z dynią
28.10.16
0
Czasochłonne (ponad godzina)
,
dynia
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
pomidory
,
sałatka
,
Walentynki
Pomysł na sałatkę z kurczaka z dynią wyszedł od K, który wypatrzył gdzieś coś podobnego. Ponieważ mięsko musi być obowiązkowo, natomiast pieczona dynia, czy też inne pieczone warzywa, są jednym z naszych ulubionych form ich podania, stąd pomysł na taką właśnie sałatkę. Moim zdaniem sałatka z dynią i kurczakiem wygląda bardzo elegancko, można zaserwować ją na jednym dużym talerzu, aby każdy częstował się niewielką ilością, lub podać indywidualne porcje na mniejszych talerzach.
Sałatka z kurczaka z pieczoną dynią bardzo nam zasmakowała i doszliśmy do wniosku, że musimy częściej przygotowywać tego typu dania, dlatego spodziewajcie się podobnych potraw już w najbliższym czasie!
Składniki:
Mięso
- pierś z kurczaka
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- pół papryczki chilli
- sól, pieprz
Dynia:
- nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa)
- oliwa
- słodka i ostra papryka (lub płatki chilli)
- tymianek
- sól, pieprz
- czerwona cebula
- kilka ząbków czosnku
- rukola
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek
- kawałeczek fety
- oliwa
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynia:
Dynię obrać ze skórki i pozbawić pestek, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wysypać dynie, skropić ją oliwą, posypać solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką i tymiankiem, wymieszać, aby dynia pokryła się oliwą i dodatkami. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę i obrane ze skórki ząbki czosnku. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45 minut lub do czasu aż dynia będzie miękka, ale nie rozciapciana.
Mięso:
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, delikatnie rozbić lub przekroić na pół, aby kawałki nie były zbyt grube.
W niewielkiej miseczce wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, papryczkę chilli drobno posiekaną oraz sól i pieprz.
Pierś kurczaka zalać tak przygotowaną marynatą i odstawić na kilkanaście minut. Kurczaka smażyć na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym w czasie gdy dynia będzie prawie miękka.
Sałatka:
W miseczce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
Na talerzu ułożyć rukolę, na nią wyłożyć upieczoną dynie (można też dodać upieczoną cebulę i/lub ząbki czosnku), pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół. Skropić przygotowanym sosem z oliwy.
Usmażonego kurczaka pokroić na plastry grubości około centymetra i ułożyć go na sałacie. Kurczaka można skropić pozostałą częścią sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.