czwartek, 29 grudnia 2016

"Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym



Przepis na "lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym podpatrzyłam u K. Okrasy i robiłam je już kilkakrotnie. Szczególnie dużą popularnością cieszyły się podczas letniego grillowania. Delikatne i soczyste mięso z kurczaka, podane na patyczkach w postaci "lizaków" to świetny pomysł nie tylko na zabawę w plenerze, ale także na każda imprezę w tym oczywiście sylwestrową. Soczyste mięso w orzechowo - kwaskowej marynacie jest po prostu fantastyczne i jestem przekonana, że zrobi furorę wśród Waszych gości. Polecam!

Zajrzyjcie także do ChantellEmi i Malwiny po więcej sylwestrowych przekąsek.

kurczak w maśle rzechowym


"Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym 


Składniki
  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 mały ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z limonki (do smaku)

kurczak w maśle orzechowym

Przygotowanie


Kurczaka pokroić w paski grubości około 1cm.
W misce dokładnie wymieszać masło orzechowe z miodem, sosem sojowym, oliwą oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawa curry. Dodać sok z limonki, marynata powinna być kwaskowa, jednak nie mocno kwaśna. Marynata powinna być dość gęsta, aby trzymała się na mięsie, jeżeli jest zbyt rzadka dodać masła orzechowego, a jeżeli zbyt gęsta dodać niewielką ilość oliwy. Kurczaka włożyć do marynaty, wymieszać, aby masa dokładnie pokryła mięso. Miskę z mięsem zawinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut. 
Mięso nadziewać wzdłuż na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony. Można to robić na tradycyjnym grillu lub grillu elektrycznym w domu. Można też upiec je w piekarniku pod górna grzałką. 

kurczak w maśle orzechowym
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...