"Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym
29.12.16
0
finger food
,
Kulinaria
,
kurczak
,
Łatwe
,
masło orzechowe
,
mięso
,
piknik
,
przekąska
,
przystawka
Przepis na "lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym podpatrzyłam u K. Okrasy i robiłam je już kilkakrotnie. Szczególnie dużą popularnością cieszyły się podczas letniego grillowania. Delikatne i soczyste mięso z kurczaka, podane na patyczkach w postaci "lizaków" to świetny pomysł nie tylko na zabawę w plenerze, ale także na każda imprezę w tym oczywiście sylwestrową. Soczyste mięso w orzechowo - kwaskowej marynacie jest po prostu fantastyczne i jestem przekonana, że zrobi furorę wśród Waszych gości. Polecam!
Zajrzyjcie także do Chantell, Emi i Malwiny po więcej sylwestrowych przekąsek.
Zajrzyjcie także do Chantell, Emi i Malwiny po więcej sylwestrowych przekąsek.
"Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 mały ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z limonki (do smaku)
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w paski grubości około 1cm.
W misce dokładnie wymieszać masło orzechowe z miodem, sosem sojowym, oliwą oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawa curry. Dodać sok z limonki, marynata powinna być kwaskowa, jednak nie mocno kwaśna. Marynata powinna być dość gęsta, aby trzymała się na mięsie, jeżeli jest zbyt rzadka dodać masła orzechowego, a jeżeli zbyt gęsta dodać niewielką ilość oliwy. Kurczaka włożyć do marynaty, wymieszać, aby masa dokładnie pokryła mięso. Miskę z mięsem zawinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.
Mięso nadziewać wzdłuż na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony. Można to robić na tradycyjnym grillu lub grillu elektrycznym w domu. Można też upiec je w piekarniku pod górna grzałką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.