wtorek, 21 lutego 2017

Potrawka z fasoli z chorizo

Mięsny wtorek

Potrawka z fasoli z chorizo to alternatywna wersja znanej zapewne wszystkim fasolki po bretońsku, którą nawet niedawno robiłam, ale była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęcia, dlatego też na blogu nie ma na nią przepisu, ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. A tymczasem polecam fantastyczną fasolkę duszoną z dodatkiem kiełbaski chorizo. Chorizo nadaje tej potrawie charakterystyczny smak i piękny kolor. Potrawka z fasoli to idealne, rozgrzewające i sycące danie na zimową obiado-kolacje. Przygotowanie gulaszu z chorizo z fasolą jest proste, a jeżeli na dodatek, podobnie jak ja, wykorzystacie do tego wolnowar, to o nic nie musicie się martwić - wystarczy przesmażyć warzywa z hiszpańską kiełbaską, wrzucić do garnka i zalać pomidorami, a potem już tylko czekać na gotowe danie :) W przepisie podaje także sposób przyrządzenia tej potrawy w tradycyjny sposób w garnku i w piekarniku. Zapraszam!


Składniki:
  • 250g suchej fasoli typu "Jaś"
  • 150g kiełbasy chorizo (pikantnej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • puszka krojonych pomidorów (400g) lub przecier pomidorowy
  • 75ml czerwonego wina
  • po około 0,5 łyżeczki ziół: oregano, bazylia, tymianek, majeranek
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz

potrawka z chorizo z fasola

Przygotowanie


Fasolkę zalać wodą dzień wcześniej i odstawić na noc, aby się namoczyła (wody nalać sporo, ponieważ fasola ja wchłonie). Następnego dnia fasolkę obgotować w tej samej wodzie w której się moczyła przez 10-15 minut, odcedzić, ale wodę z gotowania zachować!

Chorizo pokroić w kostkę i przesmażyć na niezbyt gorącej patelni, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć do czasu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz selera naciowego pokrojonego w plasterki, smażyć kilka minut.

Przesmażone warzywa z chorizo przełożyć do wolnowara (garnka), dodać obgotowaną fasolę, zalać winem, pomidorami z puszki (lub przecierem) oraz niewielką ilością wody z gotowania fasoli (kilka łyżek do wolnowara, nieco więcej do garnka). Wodę z gotowania fasoli zostawić, aby w razie potrzeby można było rozrzedzić/dorobić sos, gdyby okazał się zbyt gęsty (przy gotowaniu w tradycyjnym garnku). 

Dodać zioła i przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, sol, oregano, bazylie, tymianek, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i gotować do czasu aż marchewka i fasola będą miękkie:
  • W tradycyjnym garnku około 1-1,5 godziny, na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby potrawka się nie przypaliła, jeżeli sos stanie się zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody z gotowania fasoli.
  • W wolnowarze - około 2 godziny na High lub 3-3,5 na Low.
  • W piekarniku - w naczyniu do casserole lub w naczyniu żaroodpornym 1,5-2 godzin w piekarniku nagrzanym do ~160 stopni.

potrawka z chorizo z fasola

Smacznego!

Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...