środa, 17 maja 2017

Pikantne pieczone marchewki


Pieczone marchewki to idealny dodatek do obiadu, ale także do spakowania do pudełka do pracy czy szkoły. Dziś postanowiłam przygotować pikantne pieczone marchewki z dodatkiem miodu i ostrego sosu chili - sriracha. Takie połączenie okazało się fantastyczne i jest to zdecydowanie danie dla osób, które lubią pikantne dania. Oczywiście ostrość potrawy można regulować ilością sosu chili dodanego do marynaty, ale to danie musi mieć delikatnego "kopa". Polecam!

marchewki miodowe


Składniki:
  • 500g młodej marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli - sriracha (opcjonalnie więcej, w zależności od smaku, ale uważajcie ten sos jest na prawdę ostry!)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • sezam (opcjonalnie)

pomysł na marchewkę

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni.
Marchewki dokładnie umyć. Osuszyć. W razie potrzeby marchewki pokroić na mniejsze kawałki (wtedy szybciej się upieką).
W miseczce dokładnie wymieszać oliwę, miód, ostry sos sriracha oraz sól i pieprz.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,  wrzucić marchewki, zalać mieszanką miodu, dokładnie wymieszać, aby marchewki pokryły się sosem. Marchewki równomiernie rozłożyć na blasze.
Piec przez około 60 minut lub do czasu aż marchewki będą miękkie. W czasie pieczenie kilka razy zamieszać, aby pokryły się sosem i równo upiekły.
Podawać natychmiast oprószone sezamem.

marchewka pieczona

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...