Pikantne pieczone marchewki
Pieczone marchewki to idealny dodatek do obiadu, ale także do spakowania do pudełka do pracy czy szkoły. Dziś postanowiłam przygotować pikantne pieczone marchewki z dodatkiem miodu i ostrego sosu chili - sriracha. Takie połączenie okazało się fantastyczne i jest to zdecydowanie danie dla osób, które lubią wyraziste, ostre potrawy. Oczywiście ostrość marchewek można regulować poprzez ilość sosu chili dodanego do marynaty, ale to danie musi mieć delikatnego "kopa". Takie pieczone marchewki to idealny dodatek do mies, ale równie dobrze idealnie nadają się do schrupania solo, lub do pudelka z jedzeniem do pracy/szkoły. Polecam!
Po inny pomysł na pieczone marchewki zajrzyjcie do Malwiny.
Po inny pomysł na pieczone marchewki zajrzyjcie do Malwiny.
Pikantne marchewki |
Pikantne pieczone marchewki
Składniki:
- 500g młodej marchewki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ostrego sosu chilli - sriracha (opcjonalnie więcej, w zależności od smaku, ale uważajcie ten sos jest na prawdę ostry!)
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni.
Marchewki dokładnie umyć. Osuszyć. W razie potrzeby marchewki pokroić na mniejsze kawałki (wtedy szybciej się upieką).
W miseczce dokładnie wymieszać oliwę, miód, ostry sos sriracha oraz sól i pieprz.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wrzucić marchewki, zalać mieszanką miodu, dokładnie wymieszać, aby marchewki pokryły się sosem. Marchewki równomiernie rozłożyć na blasze.
Piec przez około 60 minut lub do czasu aż marchewki będą miękkie. W czasie pieczenie kilka razy zamieszać, aby pokryły się sosem i równo upiekły.
Podawać natychmiast oprószone sezamem.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńI takie właśnie są! :)
UsuńSuper wyglądają Twoje marchewki. Mój Połówek uwielbia takie smaki.
OdpowiedzUsuńSkoro Polowek tak lubi srirache - zrob je dla niego z dedykacja ode mnie:) Mam nadzieje, ze mu zasmakuja ;)
Usuń