środa, 22 marca 2017

Jedzonko do pracy #54

Witajcie w kolejnym tygodniu!
Ostatnio niestety mniej przepisów pojawia się na blogu, a to ze względu na moje zapracowanie, permanentny brak czasu, a do tego ostatnio także chorobę, a co za tym idzie brak apetytu. Ciągle jeszcze jestem na antybiotyku, ale stopniowo dochodzę do siebie i powoli zaczynam szykować się do nadchodzącego wyjazdu ;) Mam nadzieję, że kilka dni w ciepłym klimacie poprawi moje samopoczucie i naładuje baterie do wiosennego działania. 
A tymczasem zapraszam do zapoznania się z moim kolejnym zestawem jedzonka do pracy.

Śniadanie: Serek wiejski z ananasem i curry

Lunch: Sałatka z tortellini - taka sałatka jest idealna na tzw. wyczyszczenie lodówki ;) W mojej sałatce, poza tortellini znalazła się czerwona cebula, żółtą papryka i pomidorki koktajlowe, wszystko połączyłam winegretem z oliwy, cytryny i czosnku doprawionego bazylia i oregano, sola oraz pieprzem.

Przekąska: Marchewka z tuńczykiem i jajkiem - przepis na to danie zaczerpnęłam od Malwiny z bloga Filozofia Smaku, danie jest fantastyczne, połączenie może w pierwszej chwili wydawać się nieco dziwne, ale smakowo jest rewelacyjne! Polecam.



Smacznego!

wtorek, 21 marca 2017

Sałatka buraczana z pomarańczą


Niby jest już wiosna, ale na świeże, sezonowe warzywa trzeba jeszcze poczekać, dlatego też warto jeszcze przez jakiś czas oprzeć się na tych jesienno-zimowych. W związku z tym postanowiłam przygotować prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę buraczaną z pomarańczą, a do jej pokrojenia wykorzystałam nabyty niedawno spiralizer, czyli urządzenie do krojenia warzyw i owoców we wstążki i nitki, jeżeli nie macie takiego urządzenia możecie po prostu pokroić buraczki w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sałatka z buraków jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu - mięsa lub ryb, a do tego ma oczywiście fantastyczny kolor.
Polecam również zajrzeć do moich koleżanek Mopsika i Ani po więcej ciekawych przepisów na sałatki z buraków.


sałatka z buraczków

piątek, 17 marca 2017

Pikantna sałatka z czerwonego ryżu z marchewką

Wege piątek


Przepis na pikantną sałatkę z czerwonego ryżu z marchewką znalazłam wśród przepisów Merry Berry - bardzo popularnej brytyjskiej autorki książek kulinarnych i prezenterki programów o gotowaniu. Przepis zachwycił mnie swoją prostotą i niemal od razu wyobraziłam sobie jej smak i od razu wiedziałam, że będzie wyśmienita! Nie pomyliłam się! Sałatka z czerwonego ryżu z marchewką jest fantastyczna, pikantna i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb, świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania. Ponieważ jest dość sycąca może zastąpić ziemniaki czy inne tradycyjne dodatki, a nawet stanowić indywidualne danie np. do lunchboxa. Gorąco polecam! 
Po wiecej prepisow z polaczeniem ryzu i marchewki zapraszam do Gin, Emilii, Mirabelki i Mopsika.

salatka ryżowa

czwartek, 16 marca 2017

Najprostsza zupa szczawiowa

Płynne czwartki


Moją dzisiejszą zachcianką była zupa szczawiowa. Na tę zieloną i kwaskową zupę miałam ochotę już od dawna. Zupa szczawiowa to kolejny smak dzieciństwa i podobnie jak brukselka czy szpinak ma tyle samo zwolenników co przeciwników, można go uwielbiać lub nienawidzić. Zupa szczawiowa ma charakterystyczny, kwaskowy smak i wg mnie najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. 
Przednówek to co prawda nie sezon na świeży szczaw, jednak do zupy szczawiowej bardzo dobrze sprawdzi się marynowany szczaw ze słoiczka. O tej porze roku często brakuje nam witamin i dlatego warto uzupełniać je korzystając z zakonserwowanych lub mrożonych warzyw i owoców. 

zupa szczawiowa

środa, 1 marca 2017

Jedzonko do pracy #53

Witajcie!
Tak się złożyło, że przez cały tydzień nie udało mi się dodać żadnego innego wpisu, dlatego będą dwa zestawy jedzonka do pracy pod rząd. Na szczęście z przygotowywaniem pudełek z jedzeniem na wynos idzie mi całkiem dobrze, dzięki czemu mogę pokazać Wam mój kolejny zestaw.
Jeżeli macie ochotę poczytać nieco więcej o moich zestawach jedzonka do pracy, jak i kiedy je przygotowuje, jakie mam pudełka i o moich ulubionych potrawach, które często pojawiają się w moich lunchboxach, to zapraszam was do Malwiny, która poprosiła mnie do przygotowania wpisu gościnnego na jej bloga Filozofia Smaku, zapraszam Was również na nową stronę Malwiny gdzie możecie zobaczyć jej portfolio - polecam!

Śniadanie: Frittata z łososiem


Lunch: Grillowana pierś z kurczaka w przyprawie libańskiej 7 smaków (ras-el-hanout), ryz smażony z jajkiem i groszkiem, brokuł, pomidorki.




bento, lunchbox, jedzonko do pracy, co do jedzenia do pracy,



Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...