środa, 22 marca 2017

Jedzonko do pracy #54

Witajcie w kolejnym tygodniu!
Ostatnio niestety mniej przepisów pojawia się na blogu, a to ze względu na moje zapracowanie, permanentny brak czasu, a do tego ostatnio także chorobę, a co za tym idzie brak apetytu. Ciągle jeszcze jestem na antybiotyku, ale stopniowo dochodzę do siebie i powoli zaczynam szykować się do nadchodzącego wyjazdu ;) Mam nadzieję, że kilka dni w ciepłym klimacie poprawi moje samopoczucie i naładuje baterie do wiosennego działania. 
A tymczasem zapraszam do zapoznania się z moim kolejnym zestawem jedzonka do pracy.

Śniadanie: Serek wiejski z ananasem i curry

Lunch: Sałatka z tortellini - taka sałatka jest idealna na tzw. wyczyszczenie lodówki ;) W mojej sałatce, poza tortellini znalazła się czerwona cebula, żółtą papryka i pomidorki koktajlowe, wszystko połączyłam winegretem z oliwy, cytryny i czosnku doprawionego bazylia i oregano, sola oraz pieprzem.

Przekąska: Marchewka z tuńczykiem i jajkiem - przepis na to danie zaczerpnęłam od Malwiny z bloga Filozofia Smaku, danie jest fantastyczne, połączenie może w pierwszej chwili wydawać się nieco dziwne, ale smakowo jest rewelacyjne! Polecam.



Smacznego!

wtorek, 21 marca 2017

Sałatka buraczana z pomarańczą


Niby jest już wiosna, ale na świeże, sezonowe warzywa trzeba jeszcze poczekać, dlatego też warto jeszcze przez jakiś czas oprzeć się na tych jesienno-zimowych. W związku z tym postanowiłam przygotować prostą i szybką w przygotowaniu sałatkę buraczaną z pomarańczą, a do jej pokrojenia wykorzystałam nabyty niedawno spiralizer, czyli urządzenie do krojenia warzyw i owoców we wstążki i nitki, jeżeli nie macie takiego urządzenia możecie po prostu pokroić buraczki w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sałatka z buraków jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu - mięsa lub ryb, a do tego ma oczywiście fantastyczny kolor.
Polecam również zajrzeć do moich koleżanek Mopsika i Ani po więcej ciekawych przepisów na sałatki z buraków.


sałatka z buraczków

piątek, 17 marca 2017

Pikantna sałatka z czerwonego ryżu z marchewką

Wege piątek


Przepis na pikantną sałatkę z czerwonego ryżu z marchewką znalazłam wśród przepisów Merry Berry - bardzo popularnej brytyjskiej autorki książek kulinarnych i prezenterki programów o gotowaniu. Przepis zachwycił mnie swoją prostotą i niemal od razu wyobraziłam sobie jej smak i od razu wiedziałam, że będzie wyśmienita! Nie pomyliłam się! Sałatka z czerwonego ryżu z marchewką jest fantastyczna, pikantna i orzeźwiająca. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb, świetnie sprawdzi się podczas letniego grillowania. Ponieważ jest dość sycąca może zastąpić ziemniaki czy inne tradycyjne dodatki, a nawet stanowić indywidualne danie np. do lunchboxa. Gorąco polecam! 
Po wiecej prepisow z polaczeniem ryzu i marchewki zapraszam do Gin, Emilii, Mirabelki i Mopsika.

salatka ryżowa

czwartek, 16 marca 2017

Najprostsza zupa szczawiowa

Płynne czwartki


Moją dzisiejszą zachcianką była zupa szczawiowa. Na tę zieloną i kwaskową zupę miałam ochotę już od dawna. Zupa szczawiowa to kolejny smak dzieciństwa i podobnie jak brukselka czy szpinak ma tyle samo zwolenników co przeciwników, można go uwielbiać lub nienawidzić. Zupa szczawiowa ma charakterystyczny, kwaskowy smak i wg mnie najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. 
Przednówek to co prawda nie sezon na świeży szczaw, jednak do zupy szczawiowej bardzo dobrze sprawdzi się marynowany szczaw ze słoiczka. O tej porze roku często brakuje nam witamin i dlatego warto uzupełniać je korzystając z zakonserwowanych lub mrożonych warzyw i owoców. 

zupa szczawiowa

środa, 1 marca 2017

Jedzonko do pracy #53

Witajcie!
Tak się złożyło, że przez cały tydzień nie udało mi się dodać żadnego innego wpisu, dlatego będą dwa zestawy jedzonka do pracy pod rząd. Na szczęście z przygotowywaniem pudełek z jedzeniem na wynos idzie mi całkiem dobrze, dzięki czemu mogę pokazać Wam mój kolejny zestaw.
Jeżeli macie ochotę poczytać nieco więcej o moich zestawach jedzonka do pracy, jak i kiedy je przygotowuje, jakie mam pudełka i o moich ulubionych potrawach, które często pojawiają się w moich lunchboxach, to zapraszam was do Malwiny, która poprosiła mnie do przygotowania wpisu gościnnego na jej bloga Filozofia Smaku.

Śniadanie: Frittata z łososiem

Lunch: Grillowana pierś z kurczaka w przyprawie libańskiej 7 smaków (ras-el-hanout), ryz smażony z jajkiem i groszkiem, brokuł, pomidorki.




bento, lunchbox, jedzonko do pracy, co do jedzenia do pracy,



Smacznego!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...