Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową
Kolejne pyszne danie kuchni perskiej to potrawka z kurczaka z fasolką szparagową. To proste i niezwykle smaczne danie z kurczaka z dodatkiem zielonej fasolki szparagowej z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu ;) Sprawdzi się szczególnie dobrze właśnie teraz, gdy sezon na fasolkę szparagową tuż tuż. Danie jest aromatyczne i delikatne w smaku. Gorąco polecam!
Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 -3 ząbki czosnku
- 500g wyfiletowanych udek z kurczaka
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub do smaku)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g)
- szczypta szafranu zalana 2 łyżkami ciepłej wody
- 500g zielonej fasolki szparagowej
- sok z limonki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę smażyć po czym dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości większego kęsa. Chwilę smażyć, aż kurczak się przyrumieni. Doprawić solą i pieprzem, cynamonem, kurkumą, pieprzem kajeńskim, dodać koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki, pomidory z puszki oraz wodę z szafranem. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i powoli gotować do czasu aż fasolka będzie miękka. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
Potrawkę z kurczaka z fasolką szparagową podawać z ryżem.
Smacznego!
Pyszne, lekkie i letnie danie. Idealne na ten gorący czas.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak! Poza tym jest to proste, szybkie, jednogankowe danie. Poelcam!
UsuńTakie lekkie dania świetnie sprawdzają się latem. Chętnie bym takie zjadła
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam wypróbować! :)
UsuńLubię taką bardzo mocno przyprawioną kuchnię, i to, ze cynamon nie idzie tylko do dań słodkich jak w Polsce
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię dobrze doprawione potrawy, może właśnie dlatego bardzo pasuje mi kuchnia azjatycka ;) A jeżeli chodzi o cynamon to używam go zdecydowanie więcej do dań wytrawnych niż słodkich, których praktycznie nie robię, a zużycie cynamonu mam spore ;)
Usuń