Jajecznica z pomidorami
28.8.11
1
Błyskawiczne (do 15 minut)
                                    ,
                                  
cebula
                                    ,
                                  
jajecznica
                                    ,
                                  
jajka
                                    ,
                                  
Kulinaria
                                    ,
                                  
pomidory
                                    ,
                                  
śniadanie
Banalny, ale jakże smaczny pomył na niedzielne śniadanie. Jajka zazwyczaj są w domu, a ponieważ w kuchni nic nie może się zmarnować, wykorzystałam resztki z wydrążonych wczoraj pomidorów. Podaje proporcje na jajecznicę dla dwóch osób.
- 2 średnie pomidory lub wyrążony miąższ z poprzedniego dnia
 - 1 średnia cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 4 - 5 jajek
 - sól, pieprz
 - bazylia, oregano
 
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zrumieni dodać pomidory, sparzone i obrane ze skórki. Smażyć jakiś czas aż sok z pomidorów nieco odparuje i masa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wbić jajka i smażyć kolejne kilka minut aż jajka sie zetną, a jajecznica będzie miała pożądaną gęstość i wilgotność. 





Właśnie zrobiłam. Nie wygląda może bardzo spektakularnie ale jest obłędnie boskie. :)
OdpowiedzUsuń