Jajecznica z pomidorami
28.8.11
1
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
cebula
,
jajecznica
,
jajka
,
Kulinaria
,
pomidory
,
śniadanie
Banalny, ale jakże smaczny pomył na niedzielne śniadanie. Jajka zazwyczaj są w domu, a ponieważ w kuchni nic nie może się zmarnować, wykorzystałam resztki z wydrążonych wczoraj pomidorów. Podaje proporcje na jajecznicę dla dwóch osób.
- 2 średnie pomidory lub wyrążony miąższ z poprzedniego dnia
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 - 5 jajek
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zrumieni dodać pomidory, sparzone i obrane ze skórki. Smażyć jakiś czas aż sok z pomidorów nieco odparuje i masa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wbić jajka i smażyć kolejne kilka minut aż jajka sie zetną, a jajecznica będzie miała pożądaną gęstość i wilgotność.
Właśnie zrobiłam. Nie wygląda może bardzo spektakularnie ale jest obłędnie boskie. :)
OdpowiedzUsuń