niedziela, 28 sierpnia 2011

Jajecznica z pomidorami

Banalny, ale jakże smaczny pomył na niedzielne śniadanie. Jajka zazwyczaj są w domu, a ponieważ w kuchni nic nie może się zmarnować, wykorzystałam resztki z wydrążonych wczoraj pomidorów. Podaje proporcje na jajecznicę dla dwóch osób.

  • 2 średnie pomidory lub wyrążony miąższ z poprzedniego dnia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 - 5 jajek
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano

Na patelni, na niewielkiej ilości oleju przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zrumieni dodać pomidory, sparzone i obrane ze skórki. Smażyć jakiś czas aż sok z pomidorów nieco odparuje i masa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wbić jajka i smażyć kolejne kilka minut aż jajka sie zetną, a jajecznica będzie miała pożądaną gęstość i wilgotność. 








Smacznego!

1 komentarz:

  1. Właśnie zrobiłam. Nie wygląda może bardzo spektakularnie ale jest obłędnie boskie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...