sobota, 27 sierpnia 2011

Pomidory faszerowane

Miałam wielką ochotę na nadziewane pomidorki. Niestety nie ma tu prawdziwych, polnych pomidorów, ale udało mi się kupić całkiem ładne, duże pomidory w jednym ze sklepów. Leżały kilka dni czekając, aż zdecyduję się w jaki sposób je przygotować. Nie chciałam nadziewać ich ryżem ani mięsem, zdecydowałam się więc na kuskus, który ostatnio bardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny.

pomidory faszerowane kuskusem


Składniki:
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 150g kuskusu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 3 łodygi dymki
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • bazylia i oregano
  • sól i pieprz

Sos bazyliowy (pomysł na sos zaczerpnęłam z blogu Filozofia smaku)
  • duża garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. 
Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę, posiekaną kolendrę i miętę, sok z cytryny, rodzynki, oliwę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami - bazylią i oregano. Dobrze wymieszać. Jeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok  z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty z wydrążonych pomidorów nie wyrzucać! Przyda się do innego dania, np. jutrzejszego śniadania;))
Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut. 
Podawać polane sosem bazyliowym.

pomidory faszerowane kuskusem

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. też robiłam dziś faszerowane pomidory, tylko u mnie nieco inne nadzienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    Kazdy robie wg wlasnego gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez to musialo bys smaczne! Uwielbiam nadziewane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci te pomidory wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki;) Mnie tez sie podobaja;) Jestem pod tym wiekszym wrazeniem, ze robilam je po raz pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, uwielbiam faszerować pomidory! Poproszę o dodanie banerka akcji Warzywa psiankowate lub linku do zaproszenia http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285, wówczas przepis zostanie zaakceptowany i znajdzie się w podsumowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. @mopswkuchni - dziękuję i z przyjemnością dodaję do akcji;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...