poniedziałek, 10 października 2011

Łosoś wędzony z buraczkami i serkiem z odrobiną wódki

Fantastyczna przekąska, robiąca furorę na wszelkich imprezach. Bardzo ciekawe połączenie łososia z buraczkami, do tego serek z chrzanem i odrobiną wódki stwarzają niesamowite doznania smakowe. Dodaję ten przepis dziś w związku z konkursem, w którym postanowiłam wziąć udział.


  • kilka płatów wędzonego łososia (200g)
  • opakowanie serka Philadelphia Light (200g)
  • 3 - 4 małe ugotowane buraki starte na grubej tarce lub pokrojone w cienkie słupki
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 3 łyżki czystej wódki
  • kawior (opcjonalnie)
  • pieprz, koperek
  • cytryny
  • pieczywo tostowe i masło (opcjonalnie)
W miseczce dokładnie wymieszać Philadelphię, chrzan i wódkę (proporcje, szczególnie chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą potrawę chcemy otrzymać).
Plastry łososia ułożyć na talerzu, delikatnie skropić sokiem  z cytryny. Nałożyć buraczki, następnie serek, przyozdobić kawiorem (jeśli używamy), poprószyć świeżo mielonym pieprzem i koperkiem.

Łososia można także ułożyć na tostach, tworząc wykwintne, poręczne kanapeczki. Pieczywo tostowe opiec, lekko posmarować masłem, przekroić w poprzek, aby powstały trójkątne kanapeczki, ułożyć na nich łososia i serwować.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. I to mi się bardzo podoba- wędzona ryba, serek i buraczki to epickie połączenie, a tak często niedoceniane

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi Jedzonko, Your Smoked salmon recipe has been selected by Knapkins to be featured in a Recipe Guessing Game. Please share the following link with your friends and fans. To play, go here: http://knapkins.com/guess_games/403?source=blog Congrats again!! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...