Kokosowy kalafior
25.3.12
5
curry
,
kalafior
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
mleko kokosowe
,
Szybkie (do pół godziny)
Kokosowy kalafior - brzmi dziwnie? Niewątpliwie, ale smakuje rewelacyjnie! Bardzo polecam spróbować tego kalafiorowego curry z mlekiem kokosowym, szczególnie tym którzy lubią dania z nutką kokosa. Delikatne, kwaskowe danie, z lekką słodkością kokosa.
Skladniki:
- główka średniego kalafiora
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielone chili
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- 2 łyżeczki cukru
- sól
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę, czosnek i papryczkę chili posiekać, dodać kurkumę i zmiksować na pastę. (Należy uważać na ilość użytej papryczki chili, dla osób nie lubiących ostrych potraw, dodać tylko odrobinę). Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pastę cebulową, aż aromat się uwolni, jednak aby cebula się nie przypaliła.
Dodać kalafiora, dokładnie wymieszać, aby wszystkie różyczki pokryły się masą cebulową. Następnie dodać mleko kokosowe, cukier i sól do smaku. Wszystko delikatnie wymieszać, gotować przez kilka minut. Wlać pomidory, zamieszać i gotować na niewielkim ogniu aż kalafior będzie miękki. Podawać.
Smacznego!
Danie wygląda nieziemsko smacznie;) Uwielbiam mleczko kokosowe;)
OdpowiedzUsuńSkoro uwielbiasz mleczko kokosowe to danie napewno przypadnie ci do gustu;)
OdpowiedzUsuńbardzo interesujący pomysł. Niesamowite zdjęcia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomysl bardzo interesujacy, a co najwazniejsze smakowity! :)
UsuńA co do zdjec - dziekuje bardzo, caly czas sie ucze i staram sie aby co przepis byly lepsze;)
i są. Jak pozwiedzałam sobie każdą stronę u Ciebie to muszę przyznać, że w każdym zdjęciu jest coś nowego i lepszego. Pozdrawiam
Usuń