Warzywne curry
24.3.12
4
curry
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
Szybkie (do pół godziny)
,
warzywa
Jak już wspominałam bardzo lubię curry, zwykle robiłam te dania na bazie mięsa, natomiast nigdy nie przygotowywałam curry warzywnego, postanowiłam więc spróbować. I muszę przyznać, że się nie zawiodłam, danie jest pyszne, delikatne i aromatyczne. Może stanowić danie główne, gdyż jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, stanowić dodatek do dania mięsnego.
Składniki:
Składniki:
- mieszanka warzyw: ziemniak, kalafior, marchewka, pietruszka, groszek, groszek cukrowy, pieczarki
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 6 listków curry
- 1 czerwona papryczka chili (suszona)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml naturalnego jogurtu
- sól
Przygotowanie:
Przygotować warzywa: kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pieczarki pozostawić w całości (ja przygotowałam to danie bez pieczarek i groszku).
W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe warzywa. Gotować przez kilka minut, ale uważać aby ich nie rozgotować - powinny być chrupiące. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać olej dodać kumin, gorczycę i czarnuszkę. Smażyć 1-2 minuty aż nasiona zaczną strzelać, dodać kurkumę, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, liście curry i chili. Smażyć aż cebula zbrązowieje.
Do przesmażonych przypraw dodać warzywa, doprawić cukrem i solą, dolać jogurtu, a w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos się zagotuje. Podawać.
Smacznego!
Smacznego!
Warzywne curry jest przepyszne! Również u mnie zagościło na blogu :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada! To dowod na to, ze dobry posilek moze byc bezmiesny :)
OdpowiedzUsuńDokladnie tak! :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
OdpowiedzUsuń