Kurczak z mango
23.7.12
4
curry
,
danie główne
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
kurczak
,
mango
,
mięso
,
obiad
,
Szybkie (do pół godziny)
Jak już wspominałam, bardzo lubię kuchnię indyjską. Dania tej kuchni są bardzo proste do przygotowania i choć może nie są zbyt fotogeniczne, smakują wyśmienicie. Dlatego też dziś przedstawiam Wam kolejne danie z subkontynentu indyjskiego, a jest to kurczak z mango. Mogę Was zapewnić, że połączenie drobiu z owocami jest wspaniałe, a z mango wręcz wyśmienite!
Muszę Was jednak uprzedzić, że aby zacząć przygotowywać dania kuchni indyjskiej należy najpierw zaopatrzyć się w kilka podstawowych przypraw bez których potrawy te po prostu nie mogą się obejść. Dlatego też przed przystąpieniem do gotowania, warto przejrzeć trochę przepisów i zakupić najczęściej powtarzające się przyprawy, dzięki którym dania te są tak kolorowe i aromatyczne.
Składniki:
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- niewielki kawałek startego imbiru
- 1 świeża papryczka chili
- 1 duże dojrzałe mango lub dwa mniejsze
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta kurkumy
- szczypta czarnuszki
- kilka listków curry
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki świeżej kolendry
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić na rozgrzany olej, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Dodać ostrą paprykę, liście curry, mieloną kolendrę, kurkumę i czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą kolendrę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan.
Smacznego!
PS. Przypadkowo tak się złożyło, że następnego dnia po przygotowaniu tego obiadu Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach zorganizowała na Mikserze akcję kulinarną "Kuchnia Indyjska" - wspaniale! Tak więc od razu postanowiałam się zmobilizować i dodać ten wpis, przyłączam się również do akcji i zastanawiam się nad kolejnymi potrawami z tego regionu.
Smakowicie wyglada! I choc mieso + owoce to nie calkiem moja bajka, z checia skosztowalabym tego dania.
OdpowiedzUsuńTak jak napisalam we wstepie - mieso i owoce to naprawde ciekawe i smaczne polaczenie;) Bardzo poelcam! ;)
UsuńZrobilam nareszcie, bo chodzilo za mna od dawna. Danie jest rewelacyjne. Pieknie wyglada na talerzu dzieki zolciutkiemu mango i zielonej kolendrze. Polaczenie slodkiego mango z aromatycznymi indyjskimi przyprawami to strzal w dziesiatke. Az mi sie pobyt w Indiach przypomnial, chociaz tam ta potrawa bylaby 10 razy bardziej ostra ;).
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo, ze danie sie udalo i smakowalo:) A co do ostrosci, to zawsze mozna dodac wiecej chili, zamiast 1 - 3, lub uzyc ostrzejszej ich odmiany, wg uznania;) ja mimo ze lubie ostre dania, to czasami ta ostrosc zabija inne smaki i aromaty potrawy, wiec nalezy uzywac jej z umiarem ;)
Usuń