poniedziałek, 23 lipca 2012

Kurczak z mango

Jak już wspominałam, bardzo lubię kuchnię indyjską. Dania tej kuchni są bardzo proste do przygotowania i choć może nie są zbyt fotogeniczne, smakują wyśmienicie. Dlatego też dziś przedstawiam Wam kolejne danie z subkontynentu indyjskiego, a jest to kurczak z mango. Mogę Was zapewnić, że połączenie drobiu z owocami jest wspaniałe, a z mango wręcz wyśmienite! 
Muszę Was jednak uprzedzić, że aby zacząć przygotowywać dania kuchni indyjskiej należy najpierw zaopatrzyć się w kilka podstawowych przypraw bez których potrawy te po prostu nie mogą się obejść. Dlatego też przed przystąpieniem do gotowania, warto przejrzeć trochę przepisów i zakupić najczęściej powtarzające się przyprawy, dzięki którym dania te są tak kolorowe i aromatyczne. 


Curry z kurczaka z mango


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielki kawałek startego imbiru
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 duże dojrzałe mango lub dwa mniejsze
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta kurkumy
  • szczypta czarnuszki
  • kilka listków curry
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić na rozgrzany olej, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Dodać ostrą paprykę, liście curry, mieloną kolendrę, kurkumę i czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania wsypać świeżą kolendrę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan.

Smacznego!


PS. Przypadkowo tak się złożyło, że następnego dnia po przygotowaniu tego obiadu Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach zorganizowała na Mikserze akcję kulinarną "Kuchnia Indyjska" - wspaniale! Tak więc od razu postanowiałam się zmobilizować i dodać ten wpis, przyłączam się również do akcji i zastanawiam się nad kolejnymi potrawami z tego regionu. 

4 komentarze:

  1. Smakowicie wyglada! I choc mieso + owoce to nie calkiem moja bajka, z checia skosztowalabym tego dania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisalam we wstepie - mieso i owoce to naprawde ciekawe i smaczne polaczenie;) Bardzo poelcam! ;)

      Usuń
  2. Zrobilam nareszcie, bo chodzilo za mna od dawna. Danie jest rewelacyjne. Pieknie wyglada na talerzu dzieki zolciutkiemu mango i zielonej kolendrze. Polaczenie slodkiego mango z aromatycznymi indyjskimi przyprawami to strzal w dziesiatke. Az mi sie pobyt w Indiach przypomnial, chociaz tam ta potrawa bylaby 10 razy bardziej ostra ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie bardzo, ze danie sie udalo i smakowalo:) A co do ostrosci, to zawsze mozna dodac wiecej chili, zamiast 1 - 3, lub uzyc ostrzejszej ich odmiany, wg uznania;) ja mimo ze lubie ostre dania, to czasami ta ostrosc zabija inne smaki i aromaty potrawy, wiec nalezy uzywac jej z umiarem ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...