Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami
17.7.12
0
danie główne
,
groszek
,
kuchnia włoska
,
Kulinaria
,
makaron
,
obiad
,
szparagi
,
Szybkie (do pół godziny)
Po raz pierwszy spróbowałam makaronu z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami we włoskiej knajpce, gdzie spędziłam z koleżankami bardzo udany i długi wieczór, na zakończenie pełnego wrażeń dnia. Potrawa w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam, że muszę ją odtworzyć w swojej kuchni. Minęło co prawda trochę czasu, ale w końcu postanowiłam przygotować ten pyszny makaron. Smakuje może nieco inaczej niż ten w restauracji, ale mimo tego jest wyśmienity, a jednoczenie bardzo prosty do przygotowania. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 3 garście ulubionego makaronu (u mnie świderki)
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150g wędzonego łososia
- mały pęczek zielonych szparagów
- 2-3 garście mrożonego groszku
- 200-300 ml crame frache
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szparagi obrać i lekko obgotować, odcedzić i pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Groszek wrzucić na gotującą się wodę i gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany, powinien pękać (trzaskać) przegryzany.
Cebulkę drobniutko pokroić i przesmażyć z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zrumieni dodać drobno pokrojonego łososia i smażyć aż będzie różowy. Wlać crame frache, dodać szparagi i groszek - delikatnie wymieszać. Chwilę gotować na niewielkim ogniu. Dodać odcedzony makaron. Wszystko delikatnie wymieszać, aby cały makaron pokrył się sosem, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.