Klopsiki w kremowym sosie musztardowym
W związku z akcją Maggie "Klopsiki i Pulpety" przygotowałam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej rzadko przygotowuje tego typu potrawy, ponieważ zawsze wydawało mi się, ze "papranie" się z mięsem mielonym, jego wyrabianie, a następnie formowanie klopsików, zajmuje dużo czasu, jednak przygotowując dzisiejsze klopsiki okazało się, ze nie jest to znowu jakieś bardzo czasochłonne danie i zdecydowałam, ze będą się one pojawiać u mnie częściej! Na początek przygotowałam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazało się bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednocześnie delikatne i kremowe dzięki serkowi Philadelphia. Gorąco polecam!
Składniki:
- 500g mieszanego mięsa mielonego
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta (opcjonalnie)
- sol, pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
- 0,5-1 łyżeczka mielonej kolendry i kuminu
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- doza szczypta pieprzu kajeńskiego
- olej do smażenia
- 1 duza cebula
- 200g serka Philadelphia
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- mleko (ewentualnie woda)
- spaghetti
Przygotowanie:
Cebule zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule i czosnek połączyć z mięsem, dodać jajko i przyprawy, dobrze doprawić sola i pieprzem, jeżeli mięso jest zbyt rzadkie dodać nieco bułki tartej, jeżeli zbyt suche można dolać łyżkę oliwy. Mięso dobrze wymieszać i uformować niewielkie pulpeciki. (Jeżeli zmoczycie dłonie, mięso nie będzie się kleiło do rąk i będą formowały się ładne kotleciki).
Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej kotleciki. Gdy będą usmażone, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, ustawionego na 50-75 stopni, aby nie ostygły.
W międzyczasie ugotować makaron i przygotować sos.
Na oleju od smażenia kotletów przesmażyć drobno posiekana cebule, gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać serek Philadelphia, dokładnie wymieszać, aby się rozpuscil, dodać musztardę i dolewać mleka do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (nieco rzadszy jest moim zdaniem smaczniejszy).
Makaron ułożyć na talerzu, na nim klopsiki, wszystko polać sosem i natychmiast podawać!
Smacznego!
Ja też nie byłem przekonany do klopsików ze względu na pracochłonność, ale wcale z nimi nie jest tak źle. Z takim aromatycznym sosem z pewnością są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuń