czwartek, 25 kwietnia 2013

Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

W związku z akcją Maggie "Klopsiki i Pulpety" przygotowałam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej rzadko przygotowuje tego typu potrawy, ponieważ zawsze wydawało mi się, ze "papranie" się z mięsem mielonym, jego wyrabianie, a następnie formowanie klopsików, zajmuje dużo czasu, jednak przygotowując dzisiejsze klopsiki okazało się, ze nie jest to znowu jakieś bardzo czasochłonne danie i zdecydowałam, ze będą się one pojawiać u mnie częściej! Na początek przygotowałam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazało się bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednocześnie delikatne i kremowe dzięki serkowi Philadelphia. Gorąco polecam!


Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

Składniki:
  • 500g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta (opcjonalnie)
  • sol, pieprz
  • 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • 0,5-1 łyżeczka mielonej kolendry i kuminu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 
  • doza szczypta pieprzu kajeńskiego
  • olej do smażenia
  • 1 duza cebula
  • 200g serka Philadelphia
  • 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
  • mleko (ewentualnie woda)
  • spaghetti

Przygotowanie:

Cebule zetrzeć na tarce o małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebule i czosnek połączyć z mięsem, dodać jajko i przyprawy, dobrze doprawić sola i pieprzem, jeżeli mięso jest zbyt rzadkie dodać nieco bułki tartej, jeżeli zbyt suche można dolać łyżkę oliwy. Mięso dobrze wymieszać i uformować niewielkie pulpeciki. (Jeżeli zmoczycie dłonie, mięso nie będzie się kleiło do rąk i będą formowały się ładne kotleciki).

Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej kotleciki. Gdy będą usmażone, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, ustawionego na 50-75 stopni, aby nie ostygły. 

W międzyczasie ugotować makaron i przygotować sos.

Na oleju od smażenia kotletów przesmażyć drobno posiekana cebule, gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać serek Philadelphia, dokładnie wymieszać, aby się rozpuscil, dodać musztardę i dolewać mleka do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (nieco rzadszy jest moim zdaniem smaczniejszy).

Makaron ułożyć na talerzu, na nim klopsiki, wszystko polać sosem i natychmiast podawać!

Klopsiki w kremowym sosie musztardowym

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja też nie byłem przekonany do klopsików ze względu na pracochłonność, ale wcale z nimi nie jest tak źle. Z takim aromatycznym sosem z pewnością są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...