niedziela, 7 kwietnia 2013

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem. Polecam!

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem
Składniki:

  • 2 średnie cebule 
  • 1 listek laurowy
  • 2 goździki
  • pół laski cynamonu (około 2,5cm)
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka)
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili)
  • 1-2 łyżki mielonych migdałów
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka posiekanej kolendry plus kilka listków do przybrania
  • 15g uprażonych migdałów w płatkach do przybrania (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

Przygotowanie:

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili).

Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem


Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem

Smacznego

11 komentarzy:

  1. kurczak po indyjsku jest wspaniały, fajny pomysł na dodanie jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, indyjskie dania są wspaniałe!

      Usuń
  2. Coś szybkiego do przygotowania po długim dniu pracy, to coś dla mnie :)
    Ekstra przepis!

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! I mimo wielu składników, jest naprawdę szybkie do przygotowania! Polecam!

      Usuń
  3. Super przepis :)
    Zapraszamy do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham curry, z jabłkiem jeszcze nie robiłam. Zrobię :D pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli lubisz curry, to bardzo je polecam jest bardzo smaczne! Lekko ostre i kwaskowe - pychotka ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam curry i eksperymenty z tą potrawą:) Z jabłkiem tez jeszcze nie robiłam, brzmi świetnie, w weekend na pewno zabieram się za wypróbowanie przepisu:) Jesli chodzi o tego typu połączenia, to mogę polecić curry bananowe - naprawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez bardzo lubie eksperymentowanie z kuchnia indyjska, ostatnio nawet doszlam do wniosku, ze moje dania sa smaczniejsze niz te kupowane w take-away'ach ;) Curry bananowe wyglada bardzo interesujaco i chyba sie na nie skusze w najblizszym czasie ;) A co do bananow to ja z kolei polecam zupe bananowa rowniez pyszna ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i motywujące.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...