Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem
Dawno nie przygotowywałam żadnego indyjskiego dania, postanowiłam, że najwyższa pora to zmienić i któregoś dnia po pracy, wpadłam do kuchni i w pół godziny przygotowała to pyszne, delikatne i aromatyczne indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem. Polecam!
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 1 listek laurowy
- 2 goździki
- pół laski cynamonu (około 2,5cm)
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka)
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili)
- 1-2 łyżki mielonych migdałów
- 150ml jogurtu naturalnego
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka posiekanej kolendry plus kilka listków do przybrania
- 15g uprażonych migdałów w płatkach do przybrania (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć cebulę wraz z listkiem laurowym, goździkami, cynamonem i pieprzem. Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami kolendry (ja zamiast migdałów użyłam drobno posiekanej papryczki chili).
Smacznego!
kurczak po indyjsku jest wspaniały, fajny pomysł na dodanie jabłka:)
OdpowiedzUsuńTak, indyjskie dania są wspaniałe!
UsuńCoś szybkiego do przygotowania po długim dniu pracy, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńEkstra przepis!
Ściskam cieplutko!
Dzięki! I mimo wielu składników, jest naprawdę szybkie do przygotowania! Polecam!
UsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas :)
Dziekuje:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńkocham curry, z jabłkiem jeszcze nie robiłam. Zrobię :D pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńJezeli lubisz curry, to bardzo je polecam jest bardzo smaczne! Lekko ostre i kwaskowe - pychotka ;)
UsuńUwielbiam curry i eksperymenty z tą potrawą:) Z jabłkiem tez jeszcze nie robiłam, brzmi świetnie, w weekend na pewno zabieram się za wypróbowanie przepisu:) Jesli chodzi o tego typu połączenia, to mogę polecić curry bananowe - naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubie eksperymentowanie z kuchnia indyjska, ostatnio nawet doszlam do wniosku, ze moje dania sa smaczniejsze niz te kupowane w take-away'ach ;) Curry bananowe wyglada bardzo interesujaco i chyba sie na nie skusze w najblizszym czasie ;) A co do bananow to ja z kolei polecam zupe bananowa rowniez pyszna ;)
Usuń