Pikantna zupa-krem z pieczonej papryki
Mając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Postanowiłam przygotować zupę z pieczonej papryki, z dodatkiem pomidorów i papryczek chilli. Zupa okazała się strzałem w dziesiątkę - jest po prostu rewelacyjna! Pikantny, rozgrzewający krem w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day, z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 6 czerwonych papryk
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 - 2 ząbki czosnku
- bazylia
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Papryki i papryczki chili przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pomidory przekroić na pół i położyć przekrojoną częścią do góry. Polać oliwą, posypać cukrem, posiekaną bazylią oraz solą i przeprzem. Piec przez godzinę.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli.
Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. Chwilę smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Natychmiast podawać przybraną listkami świeżej bazylii.
wygląda pysznie, koniecznie musze wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie
http://i-heart-cooking.blogspot.com/
Wyglada pysznie, a smakuje wybornie - goraco polecam! ;)
Usuńsuper!
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńBrzmi świetnie i wygląda również. Super zdjęcia! Tak się właśnie zastanawiałam, co by tu w weekend przyrządzić -i teraz już wiem:). Dzięki za przepis! Heh teraz to nawet mam nadzieję, że weekend będzie zimny w sam raz na taką rozgrzewającą zupkę :)
OdpowiedzUsuńPopelnilam dzis te zupke, jest naprawde rewelacyjna. Polecam i jeszcze raz dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Cieszę się, że wykorzystałaś mój przepis, no a przede wszystkim, że zupa smakowała:)
UsuńUgotowalam dzis ta zupke. Wyszla cudona!!! dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńAlez prosze i polecam sie na przyszlosc :)
UsuńWłaśnie zrobiłam. Jest wyborna! Doskonale czuć w niej paprykę i pomidory. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńWidze, ze ta zupa cieszy sie ogromna popularnaoscia! Bardzo sie ciesze ze tak smakowala:)
Usuń