Omlet z pieczarkami
Omlet to danie niesamowitych i nieomalże nieskończonych możliwości. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, jest zdrowe i lekkie, a jednocześnie bardzo sycące. Jest tak uniwersalne, że można je serwować o każdej porze dnia, z dowolnymi, ulubionymi dodatkami.
Omlet znany był już w starożytności, stał się jednak bardziej popularny dopiero od XVII wieku, kiedy to jego recepturę ulepszono we Francji. Może być podawany słodki lub wytrawny i nieomalże każdy kraj na świecie ma na niego indywidualną, unikalną recepturę.
Ja pamiętam z dzieciństwa omlet jaki przygotowywała mi babcia, był gruby, puszysty i podawany koniecznie z domową konfiturą z czarnej porzeczki. To było przysłowiowe niebo w gębie ;)
Dziś jednak chciałabym zaproponować Wam wytrawny omlet z pieczarkami.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- kilka pieczarek
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim pieczarki, aż nieco zmiękną, doprawić do smaku solą.
Jajka dokładnie roztrzepać w miseczce z trzema łyżkami zimnej wody, solą i pieprzem.
Na patelni roztopić masło, wlać jajka i smażyć aż spód się zrumieni, a wierzch będzie galaretowaty. W czasie smażenia, boki omletu można podważać nożem i przechylając patelnię, sprawić aby nieusmażone jajko z wierzchu spłynęło na spód. Pod sam koniec, na połowę omleta położyć przesmażone pieczarki, omlet złożyć na pół, nieco przycisnąć i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerz i natychmiast podawać.
Smacznego!
uwielbiam pieczarki! w naleśnikach czy właśnie w omlecie - niebo w gębie! :D
OdpowiedzUsuńO tak! Ten omlet jest po prostu pyszny! ;) Juz wkrotce zapraszam na kolejny ;)
UsuńProste i pyszne :)
OdpowiedzUsuń