Wegańskie curry z bakłażana i papryki
29.7.13
2
bakłażan
,
danie główne
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
papryka
Na rozpoczęcie kulinarnej akcji Maggie - Kuchnia Indyjska II, w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować wegańskie curry z bakłażana i papryki wg przepisu z bloga Aimee. Tym razem danie to gotowali: Maggie, Siankoo, Panna Mawinna, Wojtek i Bartoldzik.
Curry, jak każde indyjska potrawa, jest dla mnie po prostu wspaniałe. Warzywa i niesamowita ilość przypraw, oraz gęsty pomidorowy sos sprawiały, że dokładałam go sobie kilka razy;) Polecam!
Składniki:
- 1 cebula
- 1 średni bakłażan
- 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 0,5 łyżeczki nasion czarnuszki
- 0,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 4 nasiona zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2 łyżkie świeżej kolendry
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W woku lub głębikim rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na nim nasiona: kmin, czarnuszkę, koper włoski, kardamon. Po około minucie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smażyć aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, smażyć aż papryka zmięknie. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę wielkości kęsa, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki oraz pozostałe przyprawy: garam masala, paprykę, kolendrę kardamon. Gotować aż warzywa będą miękkie, w razie potrzeby, jeżeli sos jest zbyt gęsty, dolać wody. Natychmiast podawać. Danie jest tak sycące, że nie potrzeba do niego żadnego pieczywa, ryżu czy innych dodatków.
Smacznego!
O tak, ja tez siegnelam po dokladke :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie prezentuje się to naczynko. Dodałaś czarnuszkę, jak ja ją uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń