Indyjska zupa kalafiorowa
9.9.13
8
danie główne
,
danie wegańskie
,
danie wegetariańskie
,
kalafior
,
kuchnia indyjska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
zupa
Dziś czekało mnie kolejne wyzwanie kulinarne - zupa kalafiorowa, którą przygotowałam wraz z Pela i i Maggie.
Dość długo zastanawiałam się w jaki sposób ja przygotować, zajrzałam do książki z indyjskimi przepisami i ujrzałam wspaniały przepis na pikantny krem z kalafiora, od razu zdecydowałam się jaka zupę ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie główne lub przystawka, wspaniała jest także na zimno. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wege oraz osobom które nie przepadają za kalafiorem, ponieważ jak powiedział mój największy krytyk i znawca pan K., kalafiora w ogóle w tej zupie nie czuć i zajadał aż mu się uszy trzęsły;) Polecam!
Składniki:
Dość długo zastanawiałam się w jaki sposób ja przygotować, zajrzałam do książki z indyjskimi przepisami i ujrzałam wspaniały przepis na pikantny krem z kalafiora, od razu zdecydowałam się jaka zupę ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie główne lub przystawka, wspaniała jest także na zimno. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wege oraz osobom które nie przepadają za kalafiorem, ponieważ jak powiedział mój największy krytyk i znawca pan K., kalafiora w ogóle w tej zupie nie czuć i zajadał aż mu się uszy trzęsły;) Polecam!
Składniki:
- nieduży kalafior
- 2 średnie ziemniaki
- 2 male cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sol, pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki, łodygi pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim przyprawy - kumin, czarnuszkę i kolendrę. Wrzucić kalafiora, pokrojone w gruba kostkę ziemniaki i cebule, a także czosnek i imbir. Chwile przesmażyć aż warzywa pokryją się oliwa i przyprawami. Następnie zalać bulionem i gotować na niewielkim ogniu. Dodać przyprawy: kurkumę, kolendrę, paprykę, garam masala, doprawić sola i pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować aż warzywa będą miękkie. Wszystko dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i od razu podawać.
Smacznego!
Cudownie wygląda! I nareszcie ktoś, kto darzy kuchnię indyjską i książki taką samą sympatią jak ja! :)
OdpowiedzUsuńWyglada i smakuje super:) Sadze, ze jest sporo blogow, gdzie mozna natknac sie na dania kuchni indyjskiej;) Ale ciesze sie, ze ci sie podoba ;)
UsuńPS dodaje Cie do moich obserwowanych na blogu, by moc zagladac :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo:) Dziekuje! :)
Usuńzupa kalafiorkowa mniam! ciekawe czy z fioletowego kalafiora by wyszła :)
OdpowiedzUsuńHmm, z fioletowego pewnie wyjdzie, ale pominela bym kurkume, ktora w tym wypadku daje kolor, a fioletowy moze po prostu zepsuc ;) Powodzenia!
UsuńBezbledna! Nie od dzis wiadomo, ze uwielbiam kuchnie indyjska, wiec zapisuje przepis do rychlego wyprobowania.
OdpowiedzUsuńKoniecznie sprobuj - jest naprawde pyszna ;)
Usuń