Pulpeciki w tajskim sosie kokosowym
Kuchnia tajska należny do jednej z moich ulubionych, a wizyta w tym kraju jest wysoko na mojej liście "miejsc do odwiedzenia". Uwielbiam połączenie mleka kokosowego i limonki, a to wszystko z delikatna nutka ostrego chili i aromatycznymi przyprawami. Dlatego tez dzisiaj chciałabym polecić wam pyszne, proste i szybkie danie - pulpeciki w sosie kokosowym. Ja użyłam gotowych pulpecików, ale oczywiście możecie przygotować je sami.
Składniki:
- 12 gotowych pulpecików
- 1 czerwona papryczka chili
- kawałek startego imbiru
- 1-2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 400ml mleka kokosowego
- 200g pędów bambusa
- 150g świeżej fasolki szparagowej (można użyć mrożonej, lecz najpierw trzeba ja obgotować)
- sok z 1 limonki
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pulpeciki (około 5 minut), następnie przełożyć je na talerz. Na tłuszczu ze smażenia pulpetów przez okołu minute przesmażyć pastę curry, następnie wlać mleko kokosowe, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć pulpeciki, pędy bambusa i fasolkę szparagową. Gotować do czasu aż fasolka będzie miękka. Sos doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
Podawać udekorowane papryczką chili z makaronem ryżowym lub ryżem.
Smacznego!
Bardzo apetycznie, choć pewnie mega ostre, więc nie dla mnie. :P
OdpowiedzUsuńNie, nie było bardzo ostre;) Ale jeżeli nie lubisz/nie możesz jeść ostrego, to wystarczy pominąć papryczkę chili i dać nieco mniej pasty curry ;)
Usuń