Tajine z baraniny
24.2.14
8
baranina
,
ciecierzyca
,
Czasochłonne (ponad godzina)
,
danie główne
,
kuchnia arabska
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mięso
,
tajine
Baranina to bardzo specyficzne mięso, jednak odpowiednio przygotowane jest niesamowicie smaczne. Podobnie jak wołowina idealnie nadaje się do duszenia i przygotowywania w gulaszach. Ten rodzaj mięsa bardzo często pojawia się w kuchni arabskiej. Dziś postanowiłam przygotować tajine, czyli wolno duszone mięso z przyprawami, suszonymi owocami, miodem i ciecierzycą. Danie smakuje fantastycznie, jest lekko słodkie, aromatyczne, sycące - jednym słowem pyszne!
Składniki:
- 650g baraniny
- sól i pieprz
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 16 suszonych moreli
- 2 garście rodzynek
- 3 goździki
- gwiazka anyżu
- kilkucentymetrowa laska cynamonu
- szczypta szafranu
- pół czerwonej papryki
- puszka krojonych pomidorów (400g)
- 250ml bulinu warzywnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150g ciecierzycy z puszki
- posiekana kolendra do przybrania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Baraninę pokroić w około dwucentymetrową kostkę, dobrze posolić i popieprzyć, a następnie przesmażyć aż zbrązowieje, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu usmazyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, drobno posiekaną papryczkę chili. Gdy cebula się zeszkli dodać goździki, gwiazkę anyżu, laskę cynamonu i doprawić pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut, w razie gdy sos jest zbyt suchy podlać odrobinąwody lub białego wina. Następnie dodać morele, rodzynki i szafran, zalać pomidorami z puszki i zagotować. Dołożyć mięso, wlać część bulionu, aby sos nie był zbyt żadki. Sos przełożyć do tajine, naczynie postawić na zimej płycie elektrycznej i ustawić ją na "2". Gotować przez 2-3 godziny, lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
Podawać natychmiast z kuskusem.
Smacznego!
Wygląda przesmacznie. :) Marzy mi się naczynie do tajine..
OdpowiedzUsuńByło rewelacyjne! Gotowanie w tajine jest super, ale można to danie spróbować przygotować w piekarniku w naczyniu do cassalore lub w rondlu na malutkim gazie. Polecam spróbować! :)
UsuńAh chciałabym spróbować kiedyś takiego tajine, tyle o nim słyszałam :) Z baraniny to już wogóle na wypasie :D
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, jeżeli nie masz naczynia, spróbuj je przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodopornym lub cassalore.
Usuńod jakiegoś czasu rozważam zakup tajin'u .... a po twoim przepisie mam ochotę jeszcze większą, bo prezentuje się super.
OdpowiedzUsuńDzięki i naprawdę polecam, potrawy z tego naczynia są super. Dopiero niedawno zaczełam go używać, ale jestem bardzo zadowolona;)
UsuńNa pewno danie warte uwagi :)
OdpowiedzUsuńwyszło bardzo dobre i super aromatyczne, dzięki za przepis. jedynie w samym przepisie przyrządzania nie jest napisane na którym etapie dodaje się paprykę czerwoną i miód. dodałem razem z ostatnia częścią dodatków było ok.
OdpowiedzUsuń