Tarta z bobem i szynką
Dziś powracam do bobu. Mam kolejny fantastyczny pomysł na jego wykorzystanie. Tym razem będzie to tarta z bobem, szynką i żółtym serem. Mnie ona bardzo smakowała i jeśli mam być szczera zjadłam połowę na raz;) Była po prostu fantastyczna! Tarta idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży i młody;)
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 200g bobu
- 150g szynki pokrojonej w kostkę
- 100ml mleka
- 100ml śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki creme fraiche
- pół łyżeczki musztardy
- żółty ser
- sół, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej papryki w proszku
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą i posiekać z masłem, następnie szybko zagnieść, dodać jajko, wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie ugotować bób, gotować około 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, przestudzić, a następnie obrać ze skórki.
Farsz:
W głębokim naczyniu wymieszać mleko, śmietanę, creme fraiche, musztardę, jajka, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia (lub fasolą/grochem) i piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, na cieście układać bób z szynką, następnie zalać mieszanką mleka i jajek, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30 minut.
Bób i szynka to świetne połączenie. Bardzo chętnie zjadałbym taką tartę:)
OdpowiedzUsuńWyszla wysmienita - goraco polecam! :)
UsuńŚwietny pomysł na polubienie bobu - przemycenie go w tarcie :) super.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda, i zapewne smakuje, wspaniale :)
OdpowiedzUsuń