Tartletki z pomidorami i mozzarellą
25.7.14
6
danie wegetariańskie
,
finger food
,
Kulinaria
,
Łatwe
,
mozzarrella
,
piknik
,
pomidory
,
przekąska
,
Szybkie (do pół godziny)
,
tarta
Wege piątek
W piątki postanowiłam publikować posty z przepisami wegetariańskimi, choć niezbyt rygorystycznymi, ponieważ będą one zawierały sery, jajka, mleko, a skoro piątek, to także od czasu do czasu pojawią się ryby ;)
Dziś chciałabym zaproponować Wam fantastyczne i bardzo proste tartletki z pomidorami i mozzarellą.
Składniki:
- ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu)
- pomidorki koktajlowe
- mozarella
- 100ml mleka
- 100ml śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- bazylia i oregano
Przygotowanie:
Formy do tarletek wyłożyć ciastem, przykryć papierem lub folią i wysypać groszkiem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 minut.
Po tym czasie tartletki wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie, i napełnić je pomidorkami poprzekrawanymi na połówki oraz mozzarellą, zalać mieszaniną mleka, jajek i przypraw, wstawić do piekarnika i zapiekać przez kilkanaście minut, aż tartletki będą z wierzchu złociste.
Smacznego!
Proste i efektowne :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńKlasyczne połączenie, które wprost uwielbiam :) W tartaletkach prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńKlasycznie, elegancko i do tego pysznie ;)
UsuńNadzienie z mozzarelli i pomidorów musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńO tak, byly wspaniale :)
Usuń