Printfriendly

Zupa z zielonego groszku i rukwi wodnej

Płynne czwartki


Dziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowny krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi.

zupa, krem, zupa z zielonego groszku, rukiew wodna,


Składniki:
  • łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 50g rukwi wodnej
  • 500ml bulionu warzywnego
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty i kilka listków do dekoracji
  • łyżka soku cytryny
  • plater łososia wędzonego do dekoracji

zupa, krem, zupa z zielonego groszku, rukiew wodna,

Przygotowanie:

W garnku roztpić masło i przesmażyć na niem pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać zielony groszek i bulion, chwilę gotować po czym dodać rukwię wodną. Gotować przez kilka minut, do czasu aż groszek będzie miękki. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną miętę i sok z cytryny. Podawać natychmiast przybrane łososiem i miętą.

zupa, krem, zupa z zielonego groszku, rukiew wodna,

Smacznego!
Zielony groszek na różne sposoby

2 komentarze:

  1. Zupa ma śliczny zielony kolor:) A gdzie kupujesz rukiew wodną? Zawsze o niej słyszę w brytyjskich programach kulinarnych, ale nie widziałam jej w żadnym sklepie. Myślałam, że u nas jest niedostępna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wlasnie mieszkam na Wyspach i tu jest normalnie w marketach dostepna ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze - są one dla mnie niezwykle cenne i bardzo motywujące.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Codzienne Gotowanie , Blogger