Zupa z zielonego groszku i rukwi wodnej
Płynne czwartki
Dziś czwartek, więc pora na wpis z serii "Płynnych Czwartków" - w związku z czym zapraszam Was na kolejną, piękną, letnią zupę. Tym razem to cudowny krem z zielonego groszku z dodatkiem rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi.
Składniki:
- łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 50g rukwi wodnej
- 500ml bulionu warzywnego
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty i kilka listków do dekoracji
- łyżka soku cytryny
- plater łososia wędzonego do dekoracji
W garnku roztpić masło i przesmażyć na niem pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać zielony groszek i bulion, chwilę gotować po czym dodać rukwię wodną. Gotować przez kilka minut, do czasu aż groszek będzie miękki. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną miętę i sok z cytryny. Podawać natychmiast przybrane łososiem i miętą.
Smacznego!
Zupa ma śliczny zielony kolor:) A gdzie kupujesz rukiew wodną? Zawsze o niej słyszę w brytyjskich programach kulinarnych, ale nie widziałam jej w żadnym sklepie. Myślałam, że u nas jest niedostępna.
OdpowiedzUsuńJa wlasnie mieszkam na Wyspach i tu jest normalnie w marketach dostepna ;)
Usuń