Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą
19.3.15
1
Banalne
,
Błyskawiczne (do 15 minut)
,
buraczki
,
feta
,
indyk
,
Kulinaria
,
mięso
,
mięso mielone
,
Wielkanoc
Przepis na kotleciki z indyka z buraczkami i feta podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku, a ponieważ strasznie mi się spodobał - zawiera moje ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Polecam!
Składniki:
- 250g mięsa mielonego z indyka
- 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe)
- garść pokruszonej fety
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół małej czerwonej cebuli
- 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna jest zbyt sucha dodać odrobinę wody. Wilgotnymi rękoma formować kotlety.
Ponieważ nadal staram się nie jeść nic smażonego upiekłam moje kotlety na grillu, jeżeli wolicie możecie je tradycyjnie usmażyć na patelni.
Smacznego!
Ale ma super kolorki :D Jadłabym, tym bardziej z indyka ;)
OdpowiedzUsuń